TOP
duurzamer te leven
Lifestyle

Een beter milieu begint bij jezelf. Dit doe ik om duurzamer te leven.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Het braafste meisje op het gebied van milieuvriendelijk en duurzaamheid? Ik ben het echt niet. Maar ik probeer het wel. Omdat ik ook wel snap dat er iets moet gebeuren en ik mijn zoon graag een mooie wereld wil nalaten. Daarom dacht ik dat het misschien wel eens leuk is, om mezelf en ons huishouden onder de loep te nemen. Wat doe ik om duurzamer te leven? En waar is ruimte voor verbetering?

LEES OOK: ‘Mijn ervaring met een 5-daagse detox kuur van Sapje

Dit doe ik om duurzamer te leven

Duurzame kleding

Het afgelopen jaar heb ik heel bewust kleding gekocht. De afgelopen tijd koop ik veel tweedehands of kies ik voor kledingmerken die duurzaam zijn. Ik koop nog wel bij Zara en H&M, maar dan voornamelijk basics zoals hemdjes en sokken. Ik verkoop ook veel. 1x in de zo veel tijd doe ik een rondje in mijn kledingkast en verkoop ik spullen via Marktplaats, the Next Closet of een tweedehands kledingwinkel hier in de buurt.

Voor de peuter koop ik ook veel tweedehands. Ik shop voor hem veel van de wat duurdere merken, maar die kleding verkoop ik als hij het niet meer draagt en ik het niet wil bewaren. Het stomme is dat ik voor de peuterspeelzaal en het KDV wel goedkopere kleding koop, maar dat kan ik eigenlijk na een paar maanden vaak al weggooien. Als ik het omreken, ben ik goedkoper uit met de duurdere en duurzamere kleding, want dat blijft mooi en ik kan het dus weer verkopen. Koop ik bij Zara een trui voor 20 euro, dan is het daarna weg. Een trui van Mini Rodini kost 45 euro en verkoop ik af en toe nog wel voor 30. Dus reken maar uit..

Zonnepanelen

Wij hebben zonnepanelen op het dak. We hebben ook een rieten kap, maar zijn nu bezig met een nieuw dak wat gemaakt is van kunstriet en waar ook extra zonnepanelen op komen. Dan gaan we nog meer energie opwekken, want een gedeelte ligt ook pal op het zuiden. Dat kunstriet zorgt overigens ook voor een betere isolatie.

Huishouden

Ik probeer steeds meer schoonmaakmiddelen en wasmiddelen te gebruiken die milieuvriendelijk zijn. Zo heb ik gewoon weer groene zeep in huis, maak ik veel schoon met Blue Wonder en was ik met Seepje en Seventh Generation.

Wassen doe ik vaak op een lage temperatuur. Zo blijft de was ook veel beter goed. Alleen handdoeken gaan hier in de droger, de rest hang ik op het wasrek.

LEES OOK: ‘10 blog opdrachten waarmee ik mezelf geinfluenced heb

Auto versus fiets

Ja, ik heb een auto, maar ik gebruik ‘m alleen voor lange afstanden (en als het heel hard regent). Anders gebruik ik de fiets. Dat is wel een elektrische bakfiets, maar ja.. die zonnepanelen hè?

Mijn man werkt in de buurt van Schiphol en neemt ook steeds vaker de trein.

De lease termijn van mijn huidige auto loopt volgend jaar af en dan wil ik daarvoor een electrische auto in de plaats. Ook bij zakelijk leasen vind je een groot aanbod van electrische auto’s.’

Voeding

Wij eten eigenlijk heel weinig vlees. Per week eten we 1 of 2 keer vlees, 2x vis en de rest vegetarisch. Ik probeer alle ingrediënten biologisch en/of duurzaam te kopen. Kruiden komen uit de eigen tuin en we zijn nu net lid geworden van een pluktuin hier in het dorp waar we eigen groenten, bloemen en fruit mogen halen.

Voeding proberen we niet te verspillen. Dat lukt echt niet altijd, maar de intentie is er.

Slimme thermostaat

Binnenkort krijgen we een slimme thermostaat. Daarmee weet je precies wat de temperatuur is in elke kamer en kun je op afstand de knoppen bedienen. Zo is het in geen enkele kamer te koud of te warm.

Afval scheiden

Om heel eerlijk te zijn, deden we dat in ons vorige dorp nog niet. Maar nu we verhuisd zijn, zijn we heel fanatiek afval gaan scheiden. Papier wordt gescheiden en er zijn hier maar liefst 4 verschillende ophaaldagen voor 4 verschillende soorten afval, dus het was nog wel een toestand. Maar volgens mij zijn we er nu heel goed in geworden.

Spaarlampen/ledlampen

De laatste jaren hebben we alleen nog maar spaarlampen / ledlampen gekocht. Super irritant is wel dat we nu lampen van Made hebben waarin de spaarlampen steeds kapot gingen terwijl ze 7 jaar mee hadden moeten gaan. Nu blijken die lampen dat niet aan te kunnen en moeten er alsnog ouderwetse lampen in.

Douchen

Gelukkig ben ik altijd een snelle doucher geweest. Dus dat scheelt. Doe ik niet eens bewust om duurzamer te leven.

Beauty

Ook op het gebied van beauty koop ik de laatste tijd steeds meer natuurlijke producten. Ik ben fan van beauty shops zoals Kenkoshop en Nourished.

LEES OOK: ‘Waarom ik moeite heb met termen als girl boss of boss babe

Hier valt nog wel wat te verbeteren qua duurzamer leven

Vliegtuig

Wij gaan echt niet 5x per jaar op vakantie, maar als we op vakantie gaan is dat wel 4 van de 5 keer met het vliegtuig. Daar is helaas nog geen alternatief voor en ik wil wel graag mooi weer op vakantie. Hoewel.. als het zo doorgaat, hebben we in Nederland ook continu mooi weer. Met die 40 graden van afgelopen zomer…

Isoleren

Ons huis is precies 100 jaar oud en sommige ramen zijn nog van het getrokken (bubbelige) glas van een eeuw terug. Ik vind dat heel mooi en authentiek, maar qua isolatie is het natuurlijk niet al te best. Dus dat willen we wel gaan aanpakken.

Minder consumeren

Ik probeer het echt wel, maar ik hou van shoppen. Ja, dat geef ik gewoon toe jongens.. Ik ben een marketing slachtoffer. Het is heel erg, maar ik geloof bijna alles van de reclame en wil alles proberen. Gelukkig word ik de laatste jaren wel steeds wantrouwender en probeer ik echt minder te kopen.

Overigens… wat mij dus heel erg opvalt. Mijn ouders hadden speelgoed voor Robin bewaard dat nog van mij was geweest. Dat speelgoed is nog prima. Van mijn grootmoeder erfde ik een Magimix van 40 jaar oud. Doet het ook nog fantastisch. Noem me achterdochtig, maar ik zie het speelgoed van nu hartstikke snel kapot gaan. Zelfs soms houten speelgoed! En elektrische apparaten gaan echt geen 40 jaar meer mee. Dus spullen worden nu ook minder duurzaam geproduceerd. Anders consumeren wij minder. Best erg als je daarover nadenkt…

Okay.. met de billen bloot. Wat doe ik goed en waar valt nog wat te verbeteren? Heb jij nog tips wat ik zou kunnen doen om duurzamer te leven? Misschien ben ik het vergeten te noemen, maar misschien heb ik er ook helemaal niet aan gedacht? En wat doe jij zelf ‘goed’ en wat doe je ‘fout’. Ik ben benieuwd!

Hier lees je meer lifestyle artikelen.

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte afbeelding Chinnapong via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.