TOP
etui naaien (26)
DIY

DIY Een etui naaien

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Ontzettend dol op etuitjes ben ik, je weet wel, van die zakjes met een rits er in. Ik gebruik ze inderdaad als etui, maar verder ook voor vanalles: de kleine dingetjes in mijn handtas stop ik er in, soms mijn telefoon(s), en ik heb een klein etui voor pleisters en paracetamol etc. Als ik bij de Hema ben, kan ik het nooit laten om even te neuzen of er nog een leuk etui/toilettasje te koop is. En ze zijn zo makkelijk om zelf te maken! Toen ik mijn sharpies op wilde ruimen, bedacht ik me dat ik eigenlijk geen etui had om 28 stiften (tegelijk) in te stoppen, en dus ging ik er 1 maken. Vandaag laat ik je zien hoe je dat doet.

Sharpies!

etui naaien (1)

etui naaien (3)

Dit was dus het probleem. Mijn sharpies zaten ooit in een plastic verpakking, maar die was heel lastig op te ruimen. Ze vielen er steeds uit en zo lagen mijn sharpies verspreid door het hele huis. Niet echt handig. Aangezien ik als fanatiek DIY-er een winkel vol stof zou kunnen beginnen, ging ik aan de slag om een etui te naaien.

Wat heb je nodig?

etui naaien (2)

Het leek mij wel leuk om een gevoerd etui te maken: dus een etui met 2 soorten stofjes: 1 voor de buitenkant en 1 voor de binnenkant.Je hebt dus nodig:

  • 2 soorten stof in een kleur die je leuk vindt
  • een rits
  • een stofschaar
  • een meetlint
  • garen in de juiste kleur
  • spelden
  • uiteraard je naaimachine

Een rits inkorten

etui naaien (4)

Zoals je misschien op de foto eerder al zag, is mijn rits wel heel erg lang. Op zich prima, maar ik wilde niet zo’n heel breed etui maken. En dus ga ik de rits inkorten. Dat is super makkelijk en leg ik dus ook direct even uit. Ik heb eerst een sharpie naast de rits gelegd, zodat ik wist hoe lang de rits moest zijn.

etui naaien (5)

Vervolgens heb ik met draad en naald de rits afgezet, zodat de runner er niet af kan lopen aan de achterkant.Je naait eigenlijk gewoon een paar steekjes met de hand over de rits. Vervolgens werk je de draad aan de achterkant netjes weg.

etui naaien (6)

Vervolgens knip je de rits een centimeter (ongeveer) achter je afgezette stukje af.

En dan is je rits op maat!

Een etui naaien: zo doe je dat!

etui naaien (7)

Als eerste moet je bepalen hoe groot je etui gaat worden. Omdat de rits al op maat is geknipt, weet je daardoor eigenlijk direct de breedte van je etui. In mijn geval heb ik met het meetlint gemeten hoe groot het etui moest worden: dochterlief hield alle sharpies vast en zo kon ik er met het meetlint rondomheen meten. Ik heb er vervolgens iets bij gedaan (voor de naden en voor iets speling zeg maar), en knipte dus een stuk stof van ongeveer 21 cm lang.

etui naaien (8)

Je hebt een voor- en achterkant nodig, en ook 2 binnenkanten, dus je knipt 4 van die delen.

etui naaien (9)

Dan beginnen we met de rits. Je legt de rits met de ‘goede kant’ op de goede kant van de stof (met de runner naar beneden dus). Dit speld je vast, en vervolgens naai je de rits vast.

etui naaien 10

Vervolgens speld je de andere kant van de rits op de andere buitenkant, en dit naai je ook vast.

etui naaien (11)

etui naaien (12)

Dan ga je verder met de voering: die leg je ook op de rits en je speldt het vast. Op de 2e foto kun je zien hoe het onder het lapje stof er uit ziet.

etui naaien (13)

etui naaien (14)

En ook de 2e binnenkant speld je vast. Je rits komt zo als het ware tussen de stoffen te zitten.

etui naaien (15)

Als je dan alles genaaid hebt, en je vouwt de stof met de goede kant naar buiten, komt het er ongeveer zo uit te zien als in bovenstaand plaatje.

etui naaien (16)

Om te voorkomen dat er stof tussen de rits komt, naaien we de stof langs de rits vast. Speld dit eerst vast.

etui naaien (17)

En naai het dan netjes vast. Je stikt hier eigenlijk 3 lagen: de buitenstof, en stukje stof van de rits, en de voeringstof.

etui naaien (19)

Vervolgens doe je de rits een stukje open, en leg je de buitendelen en voeringdelen met de goede kanten op elkaar. Dit speld je vast. Zorg dat je een stukje in de voeringstof open laat, zodat je je werk straks binnenstebuiten kunt keren, zie het stukje waar ik mijn vingers heb geplaatst.

etui naaien (18)

Let goed op bij de rits dat je de stoffen netjes op elkaar hebt liggen (en de rits dus ‘plat’ hebt), anders krijg je een rare bobbel bij de rits.

etui naaien (20)

Als je het genaaid hebt (op het kleine stukje na dus), kun je de hoekjes netjes afknippen (let wel op dat je niet teveel afknipt!). Dit doe je zodat je de hoekjes mooi strak krijgt.

etui naaien (21)

Dan keer je je werk door het gat dat je open hebt gelaten in de voeringstof.

etui naaien (22)

Met een schaar kun je mooie strakke puntjes maken in het etui.

etui naaien (24)

Naai de laatste naad in de voeringstof ook vast.

etui naaien (25)

Dan kun je je voeringstof ook naar binnen halen, zodat je etui echt vorm krijgt.

Het resultaat

etui naaien (28)

En klaar is je etui! En alle sharpies passen er gelukkig in 🙂

etui naaien (30)

Zo simpel kan het zijn: in mijn huis geen rondslingerende sharpies meer! En dit is echt een project wat niet moeilijk is, EN wat niet heel veel tijd kost. Een win-win situatie zeg ik!

Waar zou jij een etui of toilettasje voor willen naaien?

xx
Loes

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Loes Hofstede

Redactrice Karenz.nl / Creatieve lifestyleblogger Gewoon iets met Loes / nuchtere Tukker / getrouwd en mama van een kleuter (meisje) en bijna-peuter (jongen) / houdt van creatieve uitdagingen / deelt graag DIY-projecten, recepten, beautyreviews, mama-dilemma's en leuke dagjes uit

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.