TOP
dingen uit mijn jeugd
Editorial Lifestyle

18 dingen uit mijn jeugd die mijn zoontje nooit zal begrijpen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Zo af en toe denk ik aan iets, of kom ik wat tegen waarbij ik denk: “Dit is echt iets van vroeger en dat zal mijn kind nooit snappen”. Laat ik daar eens een opsomming van maken: 18 dingen uit mijn jeugd die mijn zoontje nooit zal begrijpen. Ik ben benieuwd of het voor jou herkenbaar is…

18 dingen uit mijn jeugd die mijn zoontje nooit zal begrijpen

1. Een telefooncel

Ja, in het Openluchtmuseum is er nog eentje (zie de foto hierboven), dat is natuurlijk echt iets van vroeger. Dat je kwartjes spaarde, omdat je nog moest bellen. Ik vond de hoorn altijd zo goor stinken. Die geur ruik ik meteen als ik er aan denk. Ze waren sowieso vaak wat ranzig die telefooncellen.

2. Alleen vaste telefoon

Ik checkte het laatst op Instagram en ik weet dat nog veel mensen vaste telefoon hebben. Maar weinig mensen van nu zullen weten hoe het is om vriendjes en vriendinnetjes altijd alleen op de vaste lijn te kunnen bellen. Dat je dan eerst een ongemakkelijk gesprek met een moeder moest voeren. Of een botte broer aan de telefoon kreeg. Je kon ook op elk moment afgeluisterd worden. Soms hoorde je dan een klik, soms ook niet. Maar als jij boven aan het bellen was, kon een gezinslid beneden de hoorn van de haak afpakken en meeluisteren.

Bovendien was het ontzettend vervelend dat je altijd moest wachten tot een ander klaar was met bellen. In mijn studentenhuis was dat helemaal de hel. Daar hadden we op een gegeven moment wel twee telefoonlijnen. Voor de rekening moesten we het aantal tikken bij houden. Wat iedereen altijd vergat waardoor de telefoonrekening een chaos was.

3. Cassettebandjes

Ladingen cassettebandjes. Die je moest terugspoelen om het begin te horen en dat duurde eindeloos. Soms liepen ze uit de band en dan moest je met een pen terugdraaien.

Je kon er natuurlijk ook op opnemen. Dat deed je van de radio. Zat je eindeloos te wachten tot je favoriete liedje uit de top 40 werd gedraaid en dan ging de dj er doorheen praten. Bepaalde liedjes, als ik die hoor, hoor ik in mijn hoofd het praatje van de dj erbij. Zo vaak had ik ze dan dus beluisterd.

4. LP’s

LP’s. Ja, die bestaan nog omdat het geluid zo fantastisch is. Maar ik heb ze niet meer. Zonde eigenlijk, want daar heb ik toch wel een vermogen aan uit gegeven. De hoezen waren kunstwerkje op zich en je moest de naald van je LP-speler altijd goed schoonhouden. Als er een stofje aan bleef hangen, was dat funest voor je geluid. En als er een kras op je plaat kwam, bleef ‘ie voortaan hangen. Dan moest je een tikje tegen de  LP-speler geven om ‘m ‘door te zetten’. Irritant dat dat was. Bij sommige liedjes weet ik ook nog precies waar dat was, dat het nummer zou blijven hangen.

5. Hyves

Hoewel ik een hekel had aan de dansende banaan en bewegende smileys, vind ik het ergens wel jammer dat Hyves verloren is gegaan. Het was zo leuk om daar ‘oude’ bekenden weer tegen te komen.

6. Schoolbank

Ik heb het nog even opgezocht, maar Schoolbank.nl bestaat nog wel. Maar het zal wel niet meer zo veel gebruikt worden, omdat mensen elkaar nu via andere kanalen wel kunnen vinden. Destijds vond ik het echt geweldig om zo makkelijk weer mensen te kunnen vinden.

7. Microsoft messenger (?)

Heette het zo? Ik weet het niet meer helemaal zeker. Maar je kon vroeger dus chatten via hotmail. Dat zullen wel veel mensen nog weten. WhatsApp bestond nog niet. Dit was waar je elkaar kon stalken.

LEES OOK: ‘Waarom ik graag voor gemak kies? (over automatische gadgets in huis)’

8.  Internetten via de telefoonlijn

Een van die dingen uit mijn jeugd: Dat je alleen kon internetten via de telefoonlijn. Zo onhandig was dat. Het was hartstikke duur en je was ook nog eens onbereikbaar, want door het internetten was je ‘in gesprek’. Ook iets dat bijna niet meer bestaat. Letterlijk en figuurlijk: In gesprek.

9. Videotheek

Dat je voor het weekend een hele stapel video’s ging huren om te bekijken. Om ze vervolgens te laat terug te brengen en een boete te krijgen. De populaire films moest je reserveren, of je moest er op tijd bij zijn. Hoewel het nu natuurlijk hartstikke makkelijk is dat je alles zo maar kunt kijken via Netflix, Videoland, Uitzending gemist, HBO, Disney en ga zo maar door, mis ik het soms wel. Het had toch ook wel charme dat bezoekje aan de videotheek.

dingen uit mijn jeugd

10. Walkman / Discman

En dat je dan zo’n enorm apparaat mee moest zeulen. Maar trots dat ik er op was. Dat ding ging overal mee naar toe. En voor mijn ouders was het ook een feest, want nu luisterden we gewoon onze eigen muziek in de auto onderweg naar vakantie. Niet meer dat gezeur om welke muziek er op moest.

11. Cd’s

De LP’s en cassettebandjes werden vervangen door cd’s. Dat was de toekomst. Mappen vol met cd’s had ik. Maar sinds iTunes en spotify heb ik geen cd meer gekocht. Een tijdje geleden heb ik mijn hele cd verzameling weggegeven/weggegooid. Omdat ik ook geen cd-speler meer heb om al die cd’s af te spelen. Iets in me zegt dat ik hier later spijt van ga krijgen.

12. De SRV-man

Een klein supermarktje die op bezoek kwam in de straat. Of bij ons op het plein. Best handig eigenlijk. Een soort AH bezorger maar dan wat gedateerder. Je hoefde niet van te voren door te geven wat je wilde hebben, het was gewoon een winkel op wielen. “Haal jij even kaas bij de SRV-man”, zei mijn moeder dan als hij het plein op kwam rijden. Overigens moet ik bij de SRV-man nu ook aan Flodder denken. En waarom heeft die film zo’n lage score op IMDB???

13. Foto’s afdrukken

Dat je voor je fototoestel een rolletje moest kopen en dat je dan de foto’s die je gemaakt had moest laten afdrukken. Het was niet meteen klaar, dus het was altijd weer spannend wat er precies op de foto’s zou staan en of ze wel gelukt waren. Mislukte selfies… die bestonden juist wel, want er zaten altijd wel wat miskleunen tussen die je dan toch bewaarde in plaats van op de delete knop te drukken. Overigens waren dat vaak later de leukste foto’s.

LEES OOK: ‘Beste winactie toerist… Ik wil graag even wat uitleggen

14. Bankieren

Dat je geld van de bank moest halen om iets te gaan kopen. Pinautomaten waren er nog niet. Overboekingen konden niet online. Dat deed je door middel van een overboekingsbriefje dat je inleverde bij de bank in een speciale brievenbus. Van je rekening kreeg je ook afschriften thuis op gestuurd en die moest je goed bewaren in een mapje.

15. Angst voor communisme

Dat was in de jaren ’80 echt een reële angst en een van dé dingen uit mijn jeugd. De bad guys in films waren ook vaak communisten en/of Russen.

16. Angst voor de neutronenbom

“Laat maar vallen, want het komt er toch wel van..”
Weten we het nog? Nog zo’n angst waar we massaal last van hadden. Nu vervangen door de klimaatangst. Heel terecht overigens.

17. Klassenlijst

De klassenlijst. En dat je dan een klassenvertegenwoordiger had die zo’n lijst maakte. Iedereen stond erop en we hadden ook een soort piramide waarmee we elkaar moesten bellen als er een eerste uur uitviel. Degene die het vroegst op moest en het verst van school woonde, werd als eerste gebeld. Nu sturen ze gewoon een appje.

18. Roken

Dat je overal mocht roken. In de trein, op kantoor, in het vliegtuig. Je kan je er toch niets meer bij voorstellen?

Hier lees je meer persoonlijke artikelen.

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

foto Walkman via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.