TOP
dingen die je niet moet zeggen tegen iemand waarbij zwanger worden niet lukt
Baby Lifestyle

10 dingen die je niet moet zeggen tegen iemand waarbij zwanger worden niet lukt

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Als je probeert zwanger te worden en dat lukt niet, is dat verschrikkelijk verdrietig. Ik weet het helaas zelf maar al te goed hoe frustrerend dat proces is. Hoe goed mensen het ook bedoelen, soms krijg je echt opmerkingen naar je hoofd die alles nóg frustrerender maken. Gelukkig ligt het voor mij al een tijdje achter me en heb ik het een plek kunnen geven, maar soms hoor ik nog wel eens dingen die tegen mij en nu ook tegen anderen gezegd worden waarbij mijn nekharen rechtovereind gaan staan. En dus maakte ik een lijstje met tenminste 10 dingen die je niet moet zeggen tegen iemand waarbij zwanger worden niet lukt. Iedereen kent wel iemand die in die situatie zit, dus doe er je voordeel mee. Wat je wel kunt zeggen? Dat vertel ik je ook…

10 dingen die je niet moet zeggen tegen iemand waarbij zwanger worden niet lukt

1. “Weet je wat je moet doen? Je moet het loslaten.”

Weet je welke mensen je dat vertellen? Mensen die probleemloos zelf kinderen hebben gekregen en geen idee hebben hoe intens een traject om zwanger te worden is. Je kunt dat niet loslaten. Ja, het zou verstandig zijn, maar het kan niet. Punt. Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. Die doe-het-zelf-psychologische adviezen daar heb je niets aan. Tenzij iemand het zou zeggen die weet hoe het moet en zelf precies hetzelfde heeft ervaren.

2. “Ik zou zo graag een keer met je willen ruilen. Een weekje geen kinderen? Lijkt me heerlijk.”

“Weet je dat zeker? Neem je dan ook alle hormoon injecties erbij? De ontelbare huilbuien. De maandelijkse teleurstelling. Het tegen muren oplopen en alle te domme opmerkingen zoals deze?”

Niemand wil ruilen met iemand die in een vruchtbaarheidstraject zit of het voortraject daarvan. Neem dat maar van mij aan. En ja.. dit is echt een paar keer tegen me gezegd.

3. “Jij kan tenminste lekker op vakantie.”

Nou… dat is fijn zeg. Bovendien is helemaal niet zo handig om als je in een vruchtbaarheidsprocedure zit op vakantie te gaan. Je bent dan namelijk nog al gebonden aan je cyclus en je moet je diverse keren melden in de kliniek/ziekenhuis, dus lekker op vakantie gaan, is er echt niet bij.

4. “Weet je wat je moet doen? Lekker op vakantie gaan. Dan komt het vanzelf goed.”

Zie punt 3. Soms wordt ook gezegd dat je eens lekker moet gaan ontspannen of naar de sauna of iets in die trant. Want dan laat je los (punt 1) en dat is goed. Geloof me… ook dan laat je niet los.

5. “Ach wat vervelend. Het is jullie niet gegund.”

Door wie is het ons dan niet gegund? Door god? Of door het universum? Door anderen? Ik vind dat toch zo’n rare opmerking. Dus mensen die hun kinderen mishandelen is het wel gegund, maar ons niet. Bizar.

LEES OOK >>> ‘Lief lijf…’.

6. “Kinderen zijn ook niet zaligmakend hoor.”

Misschien is dat wel zo, maar dat is niet aan een ander om dat voor iemand te bepalen. Bovendien wordt ook deze opmerking vaak gezegd door mensen die zelf wel gewoon kinderen hebben. Leef je eens in als jouw leven opeens zo’n wending krijgt. Het is enorm heftig om een kinderwens af te moeten sluiten of op een andere manier vorm te geven. Je hebt echt niets aan dit soort dooddoeners.

7. “Anders neem je toch gewoon een hond?”

Deze opmerking heb ik dan nog nooit gehoord, maar wij hadden al een hond. Er is wel een keer tegen me gezegd: “Maar gelukkig hebben jullie wel een hond.” Nou hou ik zielsveel van mijn hond, maar het is geen kind. En er zijn vast wel mensen wiens honden bijna net zo belangrijk zijn als kinderen (zouden) zijn, maar bij ons niet. Ik vind het een raar advies.

8. “Jullie geduld wordt wel op de proef gesteld zeg.”

Wat is die proef dan precies? Krijg ik als ik dit doorstaan heb een gouden medaille? Wat als ik zak? Kun je überhaupt zakken voor deze proef? Het is vast goed bedoeld, maar net zoals punt 5. vond ik het bloody irritant om te horen.

9. “Ik ken via via iemand die na 9 jaar proberen en 26 pogingen opeens zwanger was.”

Nou helemaal geweldig voor de zus van de neef van melkboer. Maar ik heb er helemaal niets aan om dit te horen. Ik weet dat diegene probeert je moed in te spreken, maar nee, helaas werkt dat niet op die manier.

10. “En ben je al zwanger?”

Dan heb je ook nog de mensen die het gewoon vragen. Bij voorkeur op een gelegenheid als je even geen zin hebt om erover te praten. Of dat je op een borrel een tomatensap bestelt. Gewoon niet naar vragen. Het is namelijk echt heel verdrietig om elke keer weer te moeten uitspreken dat dat niet zo is en dat je geen alcohol drinkt omdat je lijf vol zit met medicatie en dat alcohol ook niet zo goed is, als je zwanger wilt worden.

Maar wat kan je dan wel zeggen?

Tja, want na deze 10 punten klinkt het een beetje alsof je niets meer kunt zeggen. Maar dat is dus niet zo. Wat je wel kunt zeggen? Wat ik altijd prettig vond, is dat mensen toch laten weten dat ze aan je denken. Door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik vind het heel moeilijk en ik weet ook niet zo goed wat ik tegen je moet zeggen, maar ik wil je laten weten dat ik aan je denk en dat ik er voor je ben.” Of: “Ik leef met je mee en ik begrijp heel goed als je er niet over wilt praten, maar als je dat wel wilt doen, dan weet je me te vinden.”

Je hoeft niet allerlei ingewikkelde dingen te zeggen, als je maar laat weten dat je het verdrietig voor je vriend/vriendin vindt en dat je ermee bezig bent. Dat is echt al genoeg.

Ken jij iemand in je omgeving waarbij zwanger worden niet lukt? Misschien heb je dan iets aan dit blog artikel? Of misschien heb je zelf nog een tip over wat je wel kunt zeggen? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto © Taimit via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.