TOP
dingen die ouders vroeger deden
Family Kids

8 dingen die ouders vroeger deden (maar die nu écht niet meer kunnen, of bijna niet)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Als ik soms mijn eigen baby album doorblader dan zie ik echt dingen waarvan ik denk: ‘Huh? Gebeurde dat? Kon dat gewoon?’ Als ik terugkijk naar mijn eigen jeugd, dan is er best veel veranderd. Er zijn zo veel dingen die ouders vroeger deden, maar die nu écht niet meer of bijna niet meer kunnen. Ik zet een aantal dingen voor je op een rij en ik ben benieuwd of jij zelf nog wat punten kunt bedenken…

Dingen die ouders vroeger deden, maar die nu écht (bijna) niet meer kunnen

1. Roken bij de kinderen

Dat is voor mij persoonlijk toch wel nummer 1. Roken waar de kinderen bij zijn. Vooral bij kleine kinderen of in de auto. Vroeger was dat doodnormaal, maar nu is het toch echt wel not done. En terecht hoor; het is eigenlijk gewoon kindermishandeling, toch? Hoeveel kinderen er vroeger een uur in de wind stonken, omdat ouders zelfs in de auto rookten. Bij mijn grootouders, die zelf niet eens rookten, stonden er altijd schaaltjes met sigaretten op tafel voor de gasten. Goed dat dat niet meer zo normaal is. Er zullen vast nog wel ouders zijn die het gewoon doen, maar gelukkig gebeurt dat in mijn omgeving niet.

2. Geen autostoeltjes of autogordels

Een wiegje werd gewoon op de achterbank gezet. Het hoefde niet eens! Ik kan me nog herinneren dat als we naar paardrijd wedstrijden (ja ik was een ponymeisje) gingen, er gerust 6 kinderen in een auto werden gepropt. Ik heb wel eens in de achterbak gezeten. Kon allemaal. Nu moet alles veilig en voorzichtig, maar vroeger werd daar niet zo veel waarde aan gehecht. Terwijl de auto’s nu veiliger zijn dan toen!

3. Lijfstraffen zoals slaan

Ik kreeg vroeger gewoon wel eens een pets en ik denk dat ik daar niets aan over heb gehouden. Veel van mijn vrienden kregen ook wel eens een mep om hun oren of een klap op de billen. Desondanks vind ik het heel fijn en goed, dat het nu niet meer getolereerd wordt.

LEES OOK >>> 10 bizarre vintage ads

4. Geen zonnebrand

Nog zo’n ding… vroeger werd er echt niet zo druk gesmeerd als nu. Heel goed hoor, dat er nu zo veel aandacht voor is. Mijn moeder vertelde me wel eens dat ik vroeger gewoon de hele dag op het strand in de zon zat. Ik heb een miljoen miljard moedervlekken en ik denk dat dat mede daardoor komt. Nu vind ik het gek als ik een kind zie dat verbrand is. Maar ik heb regelmatig met verbrandde schoudertjes rond gelopen en dan kreeg ik de volgende dag gewoon een t-shirt aan waar ik mee moest zwemmen.

5. Traktaties

Om heel eerlijk te zijn, weet ik nog dat wij op school al ‘gezond’ moesten trakteren. Maar ik was jaloers op vriendinnetjes bij wie dat niet op school hoefde en waar snoepkettingen, dropsleutels, kebabs met spekkies en dat soort toestanden werden uitgedeeld. Sowieso was het echt nog wel anders. Ik at vrij regelmatig een witte boterham met een laag boter en kristalsuiker bij de lunch. Nu zou ik Robin dat echt niet zo snel meer geven. Sterker nog, hij heeft zijn eerste jaar geen toegevoegde suiker gehad. Nu krijgt hij wel af en toe een ijsje of een snoepje, maar ik probeer het te beperken.

6. Kinderen gewoon op straat laten spelen

Ja, dat gebeurt nu ook nog wel, maar er is volgens mij wel wat meer toezicht en controle. Vroeger waren er altijd wel wat moeders thuis die een oog in het zeil hielden. Er was sowieso wel wat meer sociale controle op straat. Al zal dat er in sommige buurten zeker nog zijn.

LEES OOK >>> 18 rare regels voor huisvrouwen van vroeger

7. Jongens- en meisjes speelgoed

Wij lezen Robin voor het slapen voor uit Jip en Janneke en hoewel Annie M.G. Schmidt al een hele voortvarende vrouw was, lees je nog echt de verschillen. Meisjes spelen met poppenhuizen, jongens met autootjes. Dat was vroeger de norm. Nou was ik zelf wel een tomboy meisje dat het liefst met auto’s speelde, in bomen klom en hutten bouwden, maar voor jongetjes was het niet zo done om poppenvadertje te zijn. Gelukkig zie ik om me heen daar veel verandering in komen. Jongens die poppen hebben, met nagellak rondlopen (al zijn er nog steeds moeders die dat niet willen) en die verkleed in een jurkje naar school willen. We hebben nog wel een weg te gaan, maar er wordt al zo veel meer getolereerd.

8. Naakt 

Vroeger waren mijn beste vriendjes twee jongetjes. Toevallig woonden er bij ons in de buurt niet veel meisjes. Ik logeerde regelmatig bij hun en zij bij mij en dan ging ik daar gewoon samen in bad. De vaders van mijn vriendjes zaten daar gewoon bij en dat was helemaal niet raar. Eigenlijk vind ik dat nog steeds niet raar. Ik heb er geen slecht gevoel aan over gehouden. Maar nu doen mensen daar heel hysterisch over. Niet iedereen, maar het gebeurt wel. Dat komt natuurlijk omdat er ook nare en rare dingen gebeuren, dus ik begrijp het wel, maar toch…

Heb jij zelf nog punten die je kan toevoegen? Wat voor dingen deden (jouw) ouders vroeger, die nu (bijna) niet meer door de beugel kunnen? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto © Elzbieta Sekowska via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.