TOP
de luchthaven van teheran
Column Personal

Column: De luchthaven van Teheran

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Van het land dat letterlijk mijn vaderland is, kan ik me niets meer herinneren. Ik ben er wel geweest, maar dat was voor mijn vijfde.
Op mijn vijfde veranderde alles.
Op mijn vijfde werd Perzië Iran.

Mijn herinneringen aan Perzië worden gevormd door de foto’s. De foto’s waar ik als peuter met mijn nichtjes en neefjes speel in het huis in Teheran. Of in de tuin van het vakantieverblijf aan de Kaspische zee. De foto’s van mij in een mooi roze jurkje op het huwelijk van mijn nicht.

Al zijn ze kunstmatig, het zijn mooie herinneringen. Iedereen lacht. De familie bij elkaar in dat prachtige land dat niet veel later ons land niet meer zou zijn. Stralend op de oprit voor huizen die niet meer van ons zouden zijn.

De donkere wolken zijn niet te zien op de foto’s.

Maar ze waren er wel al.

Gelukkig wist mijn opa dat de situatie geen stand zou houden. Hij begreep het omdat hij luisterde naar de geluiden. Hij hoorde de onvrede. Hij voelde de haat. Hij zag de verandering die als een naar kankergezwel steeds verder groeide en de mensen beïnvloedde. Het gezwel dat uiteindelijk de mensen hersenspoelde. Met verkeerde ideeën.

Mijn opa regelde de familiezaken ver van te voren. Hij zorgde dat als ze zouden moeten vluchten alles comfortabel zou verlopen. De koffers stonden al jaren klaar om mee te nemen.
Toen Perzië uiteindelijk echt viel, kon mijn familie mee met een van de laatste vliegtuigen die de luchthaven van Teheran zou verlaten.
Verlaten om nooit meer terug te komen. Zij zaten veilig aan boord, terwijl tegelijkertijd vrienden uit hun bed gelicht werden door de politie van Khomeini, huizen in brand gestoken werden, bezittingen gestolen en de huizen waar joden woonden gemarkeerd werden met een rode Davidster.

Mijn familie steeg op, maar het land waar ze zo van hield, zakte steeds verder weg.

Wat ooit een van de meest verlichte landen van het Midden Oosten was geweest, een land waar vrouwen studeerden, waar je in je bikini naar het strand kon, voerde nu de Sharia in en eiste dat vrouwen volledig gesluierd over straat moesten. De vrijheid die het volk dacht te krijgen, bleek valse hoop en werd uiteindelijk een gevangenis.
Een gevangenis van censuur, beperking en een middeleeuws rechtssysteem.
Gecreëerd door idioten.

Het Perzië van de shah was natuurlijk ook geen ideale situatie. De shah had een geheime dienst die gevreesd werd. Ergens was het een soort dictatoriaal bewind.
Maar Perzië ontwikkelde. Perzië stond voor vooruitgang en rijkdom. Iran draaide de klok terug naar de Middeleeuwen.

Mijn grootouders zouden nooit meer terugkomen.

In Los Angeles waar 600.000 Perzen wonen, creëerden ze hun eigen little Teheran, met hun eigen winkels, hun eigen taal, media, hun eigen eten en vrienden. Het land waar nog zo vaak over gesproken werd, waar met tranen in hun ogen over gezongen werd, was overleden.
Mijn grootouders overleden in een land wat uiteindelijk een huis bood, maar nooit een thuis. Ze werden begraven in vreemde aarde.

Iran staat weer in brand en ik doe de dingen die ik altijd doe. Ik kijk wat vaker naar het nieuws en volg de ontwikkelingen op Internet.
Ik zie de beelden en hoor de taal en ik herken het. Maar ook weer niet. Want het land lijkt niet meer op de herinneringen van de foto’s.
Het doet pijn. Het doet pijn dat hier het leven gewoon doorgaat terwijl mijn vaderland brandt. Het besef dat alles wat hier zo vanzelfsprekend is, daar niet bestaat.

Toch geeft het me ook hoop.

Een sprankje hoop. Dat de Iraniërs schreeuwen en dat hoe graag het regime ze het zwijgen zou willen opleggen, we ze hier toch horen.
Het Perzië van mijn familie is overleden en zal nooit meer terugkomen. Maar ergens hoop ik dat de Iraniërs die nu gestorven zijn, dat niet voor niets deden.
Ooit hoop ik te landen op de luchthaven van Teheran.

*

Deze column plaatste ik op 16 juni 2009 op mijn vorige blog. Ik heb er lang over nagedacht of ik ‘m weer zou plaatsen, maar ik heb besloten dat te doen. Waarom? Om meerdere redenen. Omdat ik zo veel parallellen zie met de situatie in Turkije. Ook in Turkije zorgen mensen er momenteel voor dat ze kunnen emigreren naar landen die dat toelaten. Ook in Turkije kan de situatie totaal omslaan. De klok in Turkije is al jaren terug gedraaid en dat lijkt nu steeds sneller te gaan. Soms wil ik er iets over zeggen op Twitter bijvoorbeeld, maar dat heb ik een keer gedaan en toen kreeg ik allemaal bedreigende tweets van Nederturken. Ook dat snap ik niet zo goed? Je woont in Nederland. Je bent niet gevlucht of zo? Hoe kan je dan zo idolaat van een politicus zijn terwijl je een zelfde soort politicus in Nederland zo vervloekt (Wilders). Een leider die alleen maar bezig is om een dictator te worden en zijn eigen paleis belangrijker vindt dan de schoonheid van jouw land? Word eens wakker. Turkije is straks een Iran 2.0 en die situatie is dan niet zo 1,2, 3 terug te draaien.

Ook het vluchtelingendilemma vind ik om deze reden lastig. Natuurlijk zijn er mensen die onder valse voorwendselen naar Europa komen, maar er zijn nog altijd genoeg mensen die wel echt een veilige thuishaven nodig hebben. Een echte vluchteling wil helemaal niet vluchten. Een echte vluchteling wil liever in zijn eigen land blijven en zal zijn vaderland altijd missen. Een echte vluchteling wil liever niet begraven worden in vreemde aarde. 

Fijne zondag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto © Hui Ka Wai via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

9 COMMENTS
 • Dewi
  3 jaar ago

  Wow mooi beschreven Karen. Kippenvel.Ben blij dat je het toch weer gedeeld hebt. En het is zo waar. Verdrietig als je zo leest wat je grootouders hebben meegemaakt. Je kunt je niet voorstellen hoe het is om met je gezin huis en haard achter te laten..wonen in een ander land.

 • Jacqueline
  3 jaar ago

  Mooi geschreven, zeker het nog een keer plaatsen waard! Zeker wat betreft de parallellen met Turkije.

 • Desirée
  3 jaar ago

  Wat zou de wereld toch mooier zijn als er meer begrip was voor elkaars geloof, maar ook meer respect onder mensen. Mooi geschreven, het ontroerde me en ik voèl je emotie <3

 • Merel
  3 jaar ago

  Ontzettend mooi geschreven, het geeft me tegelijkertijd een rotgevoel. Puur omdat ik vind dat iedereen in vrede moet kunnen leven en in veiligheid.

  • Merel
   3 jaar ago

   Ik verwoord mezelf misschien een beetje raar. Romy omschrijft het beter, het greep mij ook erg aan.

 • Romy
  3 jaar ago

  Heftig Karen. Het greep me erg aan, vooral dat stukje over je grootouders. Mijn grootouders hadden een soortgelijke geschiedenis maar in een ander land. En ik deel je mening over vluchtelingen. Ik weet dat mijn grootouders hier nooit hebben kunnen aarden, hoe hard ze het ook hebben geprobeerd. Wat zou het schelen als er wat meer begrip voor elkaar zou zijn….

 • Marijke
  3 jaar ago

  Je raakte me! Dus ik ben blij dat je hem weer geplaatst hebt. De meeste mensen vluchten niet voor niets idd. Helaas is het iets van alle tijden.
  Ik ken Iran alleen als Iran. Perzië is iets van vervlogen tijden. Maar ik vind het jammer dat het verloren is gegaan. Ik had er anders graag eens heen gereisd. Nu niet helaas.

 • Annette
  3 jaar ago

  Een prachtige column Karen die het absoluut verdient om nog eens gelezen te worden. Het is zo waar wat je schrijft. Ik hoop op een beetje meer begrip in 2017 en een veilige wereld voor iedereen. je zou toch denken dat de aarde groot genoeg is voor ons allemaal.

 • Patricia
  3 jaar ago

  Mooi beschreven. Triest alleen dat deze woorden maar veel te vaak uit verschillende monden in de wereld klinken. Waarom kan thuis, gewoon niet thuis blijven voor iedereen. Lastig om dat langs de zijlijn te aanschouwen. Je kunt zo weinig.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.