TOP
Column Personal

Column: Meditatie. Irritatie.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Als je zeker weet dat je hebt een plek hebt uitgekozen waar niets of niemand je gaat storen, ga dan op een kussen op de grond zitten of op een comfortabele stoel en doe je ogen dicht‘, vertelt mijn meditatie cd me.

Het is ergens begin 2000 en een vriendin van me had nog al enthousiast verteld over een meditatie cd die ze had gekocht en me op het hart gedrukt dat dat ook wat voor mij was; mediteren. “Je maakt je hoofd gewoon echt even he-le-maal leeg en je komt los van al je dagelijkse beslommeringen. Net alsof je zweeft. Zo heerlijk ontspannen!”
Nou dat wilde ik ook wel. Even lekker zweven. Even lekker niets. Even lekker ontspannen.

‘Laat je gedachten maar gewoon voorbij wandelen. Observeer ze, maar doe er niets mee’, zegt de stem op de cd.

‘Wat bedoelt ze daarmee’, vraag ik me af. ‘Hoe kun je nou je gedachten observeren zonder er iets mee te doen? Observeren is toch ook ‘iets doen’? Pff. Ik zit ook eigenlijk helemaal niet lekker op dit kussen en kan de poes ophouden met aan de deur te krabbelen?’

“Dat mediteren. Ik weet niet of dat dat wat voor mij is”, vertel ik de meditatie vriendin.
“Hoezo niet”, vraagt ze me verbaasd.
“Ik weet niet of ik het kan. Ik kan mijn gedachten niet uit zetten of zo. Het lukt me niet”.
“Je moet gewoon elke dag oefenen. Mij lukte het ook niet meteen, maar opeens zie je het licht”.

Zit je comfortabel? Zijn er geen huisgenoten die je kunnen storen in deze ruimte’, vraagt de meditatie app me. ‘Sluit dan nu je ogen en adem diep in en uit. Ontspan’.

Het is 2014 en ik oefen nog steeds. Niet elke dag hoor, maar een keer in de zoveel tijd neem ik me voor dat het nu echt gaat lukken en koop ik een meditatieboek of download ik een app.

Meditatie is geen wedstrijd. Het is niet erg als het niet meteen lukt. Het is normaal dat je nadenkt over dingen. Observeer je gedachten zoals een kat een muis observeert’, gaat de app verder.

‘Een kat een muis observeert’, denk ik hardop. ‘Die wil de muis toch vangen? Over katten gesproken, volgens mij moet ik de kattenbak nog verschonen. En shit, ik heb vriendin X nog niet terug gebeld. Oh no. Focus. Observeer je gedachten, maar doe er niets mee’.

‘Adem in en adem uit. Staar in de flikkerende kaarslicht en concentreer je daarop’.

‘Kaarslicht? Heb ik iets gemist? Ik moest mijn ogen toch dicht doen? Of is dit het licht dat ze bedoelen? Het meditatielicht? Nou ik zie niets hoor. Aargh! Gek word ik ervan. En ik wil er helemaal niet over nadenken dat ik er gek van word, want ik wil mijn gedachten gewoon kunnen observeren en er niets mee doen’.

‘Vul je longen met lucht, houd de lucht even vast en adem dan alles uit. Adem in…. Adem uit….Misschien komt er af en toe in gedachte in je hoofd, glimlach er naar en ga verder met in- en uitademen’.

‘Ja dat voelt wel lekker. Ik ben nu geloof ik wel redelijk relaxed….’.

Dong‘, doet een gong op de app.

Ik schrik wakker. ‘Ben ik nou in slaap gevallen?’

En zo gaat het elke keer. Of ik val in slaap of ik ga juist over van alles nadenken of piekeren. Gedachten observeren? Ik probeer het, maar het lukt me niet. Ik oefen al bijna 15 jaar en ik wil het heel graag kunnen. Ik wil heel graag mijn gedachten even uit kunnen zetten en er een beetje op los zweven. IK WIL HET!! Meditatie is geen wedstrijd, maar voor mij is het wel een strijd; met mezelf. Misschien moet ik na al die tijd de handdoek wel in de ring gooien en toegeven dat ik deze wedstrijd heb verloren. Meditatie ontspanning? Nee hoor. Meditatie. Irritatie.

Foto arikel: Tarcio Saraiva via Flickr

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.