TOP
Let's Talk about
Editorial

Let’s Talk: Bloggen, vroeger en nu

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Lieve dejlig(e) lezers,

Een jaar of 10 geleden werkte ik bij een mediabureau toen net de nominaties voor de Dutch Bloggies bekend werden gemaakt. Ik was genomineerd in de categorie beste lifelog, maar ik deelde dat met bijna niemand en zeker niet op de werkvloer. Ik blogte namelijk anoniem. Dat vond ik wel zo fijn, kon ik lekker zeuren op exen, schrijven over die gekke meneer van de postkamer op het werk en lief, leed en onzekerheden delen met volslagen bekenden die me verder IRL niet zouden be- of veroordelen.

Bij het mediabureau waar ik werkte, was er al een online afdeling. 90% van de budgetten gingen nog naar radio en tv en de onliners waren met weinig, maar wel heel creatief. Ik zat in de kantine rustig te lunchen toen ik een online collega opeens hoorde zeggen:

De nominaties voor de bloggies zijn binnen, moeten we niet iets met die bloggers doen? Volgens mij ligt daar de toekomst.

Een andere collega antwoordde: “Dat is zeker een goed idee. Laten we straks met z’n allen even een voor een de genomineerden doornemen”.

Ik zat op mijn stoel in de kantine en had opeens geen honger meer. Sterker nog, ik stond meteen op en  ging weer richting mijn computer. Met het zweet op mijn voorhoofd opende ik mijn site en screende langs mijn artikelen. Ik wist namelijk zeker dat mijn collega’s me zouden gaan herkennen. De allerergste en gênantste blogs gooide ik offline, maar de rest liet ik staan. Ook dat artikel over de gekke meneer van de postkamer. Toen de pauze voorbij was, liep ik de online kamer binnen en zei: “Jongens, ik moet jullie wat vertellen”.

Vanaf die dag blogte ik niet meer anoniem en heeft mijn blog me ontzettend veel gebracht. Ook een digitale stalker, maar laten we die voor het gemak even vergeten. Inmiddels blog ik met een kleine pauze al weer 14 jaar. En daarom leek het me wel eens leuk de verschillen tussen vroeger en nu onder de loep te nemen in deze Let’s Talk: Bloggen, vroeger en nu. Ik ga je een aantal verschillen vertellen en ben benieuwd naar jouw ervaringen en input. Lees en praat je mee?

bloggen vroeger en nu

Bloggen vroeger en nu: 10 verschillen

1. Web streepje log bestaat niet meer. Ik begon ooit bij web-log, met mijn eerste gratis blog. De meeste gratis blogs werden via dit portal gehost. Er waren wel meer (gratis) diensten, maar web-log was de grootste. Later stapte ik over op een betaalde dienst van pivot.

2. Je moest echt wel een beetje HTML kennis hebben. Kennis waar ik nog steeds wat aan heb, maar via wordpress kan het meeste automatisch in je begin schermen.

3. Geld verdienen met je blog was niet chique. Ik weet nog dat ik door een maandverbandmerk werd benaderd of ik betaald wilde schrijven, maar daar haalde ik mijn neus voor op. Bloggers voor gratis spulletjes bestonden überhaupt nog niet.

4. Toen ik begon, waren er maar 40.000 blogs in Nederland. Ik werd gi-gan-tisch goed gelezen en als een blog maar 20 reacties kreeg, was ik toch wel een beetje teleurgesteld. Veel lezers stond gelijk aan veel reacties. Nu is dat absoluut niet meer zo. Vooral mijn doelgroep (30+) reageert veel minder op artikelen.

5. We noemden ‘bloggen’ nog ‘loggen’. Ik heb een nieuw logje getypt. Dat klinkt nu heel gek.

6. Er was nog geen Facebook, Twitter of Instagram. Nieuwe bezoekers kreeg je via google of andere blogs.

7. Bloggers onderhielden onderling contact via MSN. Dat stond bij mij altijd open en zo overlegden we over vervelende reageerders, leuke feedback en we gaven elkaar tips. Dat gebeurt nu in de Facebookgroepen.

8. Bloggen was nog heel collegiaal. Ik ervaar overigens zelf nog steeds veel collegialiteit en ik vind het ook geweldig dat ik steeds meer bloggers leer kennen, maar vooral bij de jongere bloggers zie ik veel haat en nijd. Als geld en opdrachten een rol gaat spelen, worden mensen over het algemeen wat minder vriendelijk.

9. Je had een linklijstje op je blog waarin je linkte naar andere blogs die je leuk/goed/interessant vond om te lezen.

10. Veel (life)bloggers schreven net zoals ik anoniem en dat betekende helemaal niet dat je geen band opbouwde met je lezers. Foto’s van jezelf plaatste je dus ook niet. Dat ben ik pas later, ver nadat ik uit de kast was gekomen, gaan doen. Toen werd ik opeens herkend en aangesproken in de metro of op een festival. Dat was zo gek. Was ik opeens een een BNB’er. Overigens krijg ik nog steeds wel eens mailtjes van mensen uit die tijd. Heel leuk, vind ik dat!

En zo zijn er vast nog wel meer verschillen, die ik nu vergeten ben op te noemen. Weet jij er nog een? Wat vind je van de verschillen tussen bloggen vroeger en nu? Kun je je er in vinden of niet? Ik ben heel benieuwd! Let’s Talk!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Vond je dit artikel bloggen vroeger en nu leuk om te lezen? Dan vind je een van deze artikelen misschien ook wel interessant?

Credits foto: Kaboompics_com via Pixabay.

♥  Facebook, Instagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

29 COMMENTS
 • Sabine
  2 jaar ago

  Ik ben even allemaal oude artikelen van je terug aan het lezen. Zo leuk om te lezen dat je al zo lang blogt (en zonde dat ik je recent pas ontdekt heb, hoewel ik nu wel lekker veel te lezen heb). Grappig al die veranderingen in de blogwereld. Doet me wel weer extra beseffen dat ik echt net kom kijken in dit wereldje (blog nu net 6 maanden denk ik). Hoe dan ook, fijne content maak je en ik klik nog even lekker door.

 • Romy
  3 jaar ago

  Ik komop dit artikel via Google, omdat ik zo’n heimwee heb naar hoe het bloggen 10 jaar geleden ging. Ook ik had een anonieme blog op web-log.nl en ik vind het heerlijk. Pas geleden vond ik wat oude artikel terug en die ga ik nu voor de lol op mijn nieuwe blog publiceren.

  Want dat was het toen voor mij, een hobby waar ik mijn ziel en zaligheid in kwijt kon en waar ik een hoop plezier aan beleefde. Naar dat gevoel wil ik ook weer terug, want ook ik merk een hoop competitie en haat en nijd. Geef mijn portie maar aan Fikkie, ik wil gewoon lekker schrijven!

 • Babs
  4 jaar ago

  Wauw, wat blog jij al lang. Ik pas 2 jaar. Ja, ik begrijp helemaal wat je bedoeld. Ik merk zelf op sommige events (heel af en toe heb ik er eentje) dat andere bloggers soms wel even een praatje maken, maar dat je in die groepen toch buiten de boot valt. Maar ach, ik vind het niet zo erg.
  Wat ik wel naar vind zijn de harde kritieken die ik soms lees, puur haat en nijd. Vreselijk…

 • Es
  4 jaar ago

  Wij zijn denk ik rond dezelfde tijd begonnen. Ook hier een stalker. Ook mede daardoor begonnen met recepten online te plaatsen. En minder persoonlijke verhalen te bloggen.
  Oh. En zelf dingen kopen voor een review. Dat.
  En Pivot! *hartje* Mijn eerste standalone blog! Wat was ik trots zeg! Donkergroen was hij…. Met een tekst van Etty hillesum. Oooh. Hahahaha
  Wel maakt ik al wel self foto’s. Want dat heb ik altijd leuk gevonden. Maar als ik er nu naar kijk…. Wow…. Dan ben ik toch wel gegroeid. En zo zie ik mijn blog nog steeds: als een plekje waarin ik mezelf kan ontwikkelen en groeien in de dingen die ik echt leuk vind om te doen.
  En ja, tegenwoordige levert het nog wat op ook. Dat vind ik nog steeds bizar….

 • Judith
  4 jaar ago

  Hahaha goede oude tijd! Ik had niet eens een echt blog, ik schreef gewoon hele levensverhalen op MySpace. Kent iemand dat nog?

  Jammer om te zien dat veel bloggers zo naar vaak doen. Heel erg uit de hoogte ook. En echt een graaicultuur. En irritant wedstrijdje doen, ik heb al 3 nagellakjes gehad, en jij? Of net beginnen en dan iedereen advies geven. Of 1000x per dag hetzelfde blog spammen. Of “eerlijke” reviews schrijven, tegen iedereen vertellen hoe vreselijk iets is, en dan lees je hoe geweldig mooi iets is. Vreselijk. Kan nog wel uur door klagen hahahaha

  Blij met het 30+ en mama groepje!!

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Jaaa, dat ken ik ook nog. Deed ik zelf niets mee trouwens. Ik zit soms met mijn oren te flapperen. Was gisteren weer op een event, waar toch echt wel de deelnemers geselecteerd waren, maar wat je dan hoort en ziet? Vooral de jonkies trouwens, de oudere bloggers zijn echt wel anders. De meesten tenminste.

 • Wat leuk om te lezen Karen! Kan ik jouw oude blog nog ergens lezen? Ik ben ineens heel benieuwd naar vooral jouw offline gehaalde artikelen 🙂 onder welke naam blogte je destijds? Kleine kans dat ik je ken hoor, want ik ben de pc pas 10 jaar geleden gaan ontdekken. Daarvoor bleef ik er zo ver mogelijk vandaan.

  Ik kan verder niet echt meepraten, omdat ik niet echt het gevoel heb me in een blogwereldje te begeven. Desalniettemin merk ik dat er onderling behoorlijk pittig gereageerd kan worden. Ik kom uit het modellenwereldje en hoewel men denkt dat daar haat en nijd is, is het tegendeel waar, maar is dit juist wat ik zie in het blogwereldje. Daar wil ik me om die reden dan ook niet te diep in mee laten trekken.

  Overigens wel blij dat ik de 30+groep heb gevonden!

  • Idem voor de mamabloggers trouwens. Veel respect onderling. Erg fijn.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ik heb je mijn oude blognaam gemaild. Ivm de stalker noem ik die naam niet meer online. En ja, er is veel haat en nijd. Maar dat komt denk ik voort uit onzekerheid en leeftijd. In de 30+ groep merk ik dat helemaal niet.

 • dresses and daisies
  4 jaar ago

  Zeer leuk om te lezen! Zelf blog ik nu ongeveer 4 jaar en denk vaak aan “was ik maar vroeger begonnen”

 • Bianca
  4 jaar ago

  Ik was er graag al bij geweest toen, ik blog “pas” 5j. Die linkjes naar elkaar, dat zie je wel in het buitenland maar niet hier en als je een blogpost leuk vind, waarom hem dan niet delen? Dus bij deze gedeeld op twitter 🙂

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Dank je Bianca. Ik deel heel vaak blogs van anderen en vooral op Twitter en Facebook. Gelukkig doen veel bloggers die ik leuk vind dat zelf ook.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ik kan trouwens bij jou ook niet meer reageren. Bij blogger lukt het niet meer bij mij. Heb ik ook bij Anne-Marie van my happy kitchen. Heel irritant!

 • Dina
  4 jaar ago

  Wat leuk om die verschillen zo te lezen. Zo zie je maar hoe veel er veranderd is in die paar jaar tijd. Zelfs ik merk al veel verschil met hoe het vijf jaar geleden was en hoe het nu is.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Het begint echt een beetje uit de hand te lopen hè? Gelukkig zijn de meeste bloggers binnen een paar maanden ook weer verdwenen. Daarom willen we ook geen beginners in de bloggersgroep. Helaas zijn die er niet altijd tussen uit te filteren.

 • Jantine
  4 jaar ago

  Vroeger werden er inderdaad veel minder foto’s gebruikt, maar wel veel meer (glitter-)gifjes! Of in ieder geval op de blogs die ik tegenkwam. Zelf gebruikte ik die toen al liever niet, ik hield het bij tekst haha. Als ik al schreef, ik heb een zes jaar geleden pas mijn draai echt gevonden … de pakweg vier jaar ervoor probeerde ik vooral veel. Ook bij web-log, en ik vond het forum helemaal leuk.

  Ik merk dat ik nog steeds graag de blogs lees die wat persoonlijker zijn, maar zelfs die zijn een stuk meer bezig met lay-out en hoe je een blogpost leesbaar opbouwt. Inclusief ikzelf trouwens.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Die glitter gifjes waren er in het begin ook nog niet hoor. Dat begon denk ik een beetje met hyves en zo? Ik was toen ook al bezig met mijn lay-out alleen zag die er wel een stuk minder uit dan nu. En trots dat ik er op was!

 • Kiss & Make-up
  4 jaar ago

  Het aantal reacties dat je krijgt hangt zeker niet per se samen met je bezoekersaantal. De meeste mensen die effectief reageren zijn zelf bloggers. Andere mensen – het grote merendeel – reageren veel minder.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Klopt wat jij zegt. Niet-bloggers reageren hier nauwelijks, maar zijn echt de grote meerderheid van mijn lezers.

 • Kiran
  4 jaar ago

  Vroeger keken mensen je inderdaad raar aan als je zei dat je een weblog had. Nu is bijvoorbeeld “corporate blogging” ook erg populair bij bedrijven.

  Het visuele, professionele aspect is ook veel belangrijker geworden. Denk aan bloggers die gebruikmaken van spiegelreflex camera’s voor goede foto’s en sowieso het gebruikmaken van foto’s op zich. Vroeger tikte je gewoon een verhaal and that was it. Ik begon op blogspot (later blogger). Nu plaatsen veel bloggers (bijna) elke dag een nieuwe blogpost. Een paar jaar terug was het meer van: ik schrijf wanneer ik er zin in heb. (Dat doe ik nog steeds btw ;-))

  Oja en tegenwoordig worden blogs ingedeeld in een bepaalde “niche”.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ja klopt, nu maak ik veel foto’s zelf. Vroeger was beeldmateriaal minder belangrijk en ik plukte gewoon plaatjes van internet. Daar waren niet echt regels en boetes voor. Dat deed je gewoon schaamteloos.

 • Northflix
  4 jaar ago

  Wat leuk en interessant om te lezen…
  40.000 blogs… Man, iedereen lijkt te bloggen nu!
  En het is “knokken” om bezoekers en de haat en nijd om perssamples. Bah!
  En adressen van PR-bureau’s lijken wel staatsgeheim.
  Ik ken een aantal mensen die ik aardig vind en bloggen vind ik te gek, maar steeds vaker denk ik “Dit is niet mijn wereldje! Het is mij te fake en te jaloers!”.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Bij de jongere bloggers zie ik echt heel veel haat en nijd en copycatgedrag. Gelukkig ben ik geen jongere blogger (meer).

 • Charlotte
  4 jaar ago

  Het was ook de tijd dat fora nog veel hipper waren. Ook een manier om elkaars blogs te ontdekken. En we gebruikten RSS veel meer, denk ik.

  Bloggen deed je ook veel meer voor jezelf. Over jezelf, om een mening te delen, om nieuws te delen, om anderen op weg te helpen goede bronnen te vinden, etc. Bloggen deed je nog niet eens per sé om heel goed gelezen te worden. Nu lijkt het net alsof het alleen nog gaat om de roem en het geld en niet meer om het voor jezelf bloggen.

  Ik ben destijds talloze gratis blogjes begonnen. Nooit vol gehouden overigens. Pas sinds 2011 dat ik echt fatsoenlijk aan het bloggen ben.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   RSS ben ik helemaal vergeten te noemen, terwijl het wel op mijn lijstje stond! Grappig, ik had zo’n readertje en dan kreeg je het automatisch door. Een soort Bloglovin’. De fora deed ik zelf niet veel mee. En precies wat jij zegt, je schreef meer voor jezelf. Het was echt een uitlaatklep.

 • Annette
  4 jaar ago

  Wat leuk om te lezen en wat een lange tijd al, jemig! Ik kan er niets zinnigs over zeggen omdat ik zelf pas iets meer dan een jaar blog. Blogs lezen doe ik denk ik nu een jaar of 5. Ik herken wel je punt over de jongere generatie dat het daar een stuk meer haat en nijd is. Ik vermoed ook wel dat zij andere doelen hebben met hun blogs dan dat wij ‘oudere’ dat hebben. Niet allemaal natuurlijk maar ik denk ook dat er daarom wel veel blogs ook weer snel verdwijnen. Ze proberen het, kijken of er ‘wat uit te slepen’ valt, zo niet dan is de lol er vaak snel af.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ja precies, die doelen zijn veranderd, dat is misschien wel het belangrijkste verschil.

 • Nicole
  4 jaar ago

  Ik log, hihi, ook al zo’n lange tijd, maar ik was toen echt nog van de ‘ik vind de backstreetboys zo leuk’ haha. Dus mijn log werd helemaal niet veel gelezen, maar ik heb er wel een dierbare vriendin aan overgehouden!

  Nu blog ik dus echt voor mezelf, maar ook voor mijn lezers. Ik denk erover na. Dat deed ik toentertijd niet 😛

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Oh zo herkenbaar! Ik blogte ook echt voor mezelf en was niet bezig met anderen.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.