TOP
Let's Talk about
Editorial

Let’s Talk: Bloggen, vroeger en nu

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Lieve dejlig(e) lezers,

Een jaar of 10 geleden werkte ik bij een mediabureau toen net de nominaties voor de Dutch Bloggies bekend werden gemaakt. Ik was genomineerd in de categorie beste lifelog, maar ik deelde dat met bijna niemand en zeker niet op de werkvloer. Ik blogte namelijk anoniem. Dat vond ik wel zo fijn, kon ik lekker zeuren op exen, schrijven over die gekke meneer van de postkamer op het werk en lief, leed en onzekerheden delen met volslagen bekenden die me verder IRL niet zouden be- of veroordelen.

Bij het mediabureau waar ik werkte, was er al een online afdeling. 90% van de budgetten gingen nog naar radio en tv en de onliners waren met weinig, maar wel heel creatief. Ik zat in de kantine rustig te lunchen toen ik een online collega opeens hoorde zeggen:

De nominaties voor de bloggies zijn binnen, moeten we niet iets met die bloggers doen? Volgens mij ligt daar de toekomst.

Een andere collega antwoordde: “Dat is zeker een goed idee. Laten we straks met z’n allen even een voor een de genomineerden doornemen”.

Ik zat op mijn stoel in de kantine en had opeens geen honger meer. Sterker nog, ik stond meteen op en  ging weer richting mijn computer. Met het zweet op mijn voorhoofd opende ik mijn site en screende langs mijn artikelen. Ik wist namelijk zeker dat mijn collega’s me zouden gaan herkennen. De allerergste en gênantste blogs gooide ik offline, maar de rest liet ik staan. Ook dat artikel over de gekke meneer van de postkamer. Toen de pauze voorbij was, liep ik de online kamer binnen en zei: “Jongens, ik moet jullie wat vertellen”.

Vanaf die dag blogte ik niet meer anoniem en heeft mijn blog me ontzettend veel gebracht. Ook een digitale stalker, maar laten we die voor het gemak even vergeten. Inmiddels blog ik met een kleine pauze al weer 14 jaar. En daarom leek het me wel eens leuk de verschillen tussen vroeger en nu onder de loep te nemen in deze Let’s Talk: Bloggen, vroeger en nu. Ik ga je een aantal verschillen vertellen en ben benieuwd naar jouw ervaringen en input. Lees en praat je mee?

bloggen vroeger en nu

Bloggen vroeger en nu: 10 verschillen

1. Web streepje log bestaat niet meer. Ik begon ooit bij web-log, met mijn eerste gratis blog. De meeste gratis blogs werden via dit portal gehost. Er waren wel meer (gratis) diensten, maar web-log was de grootste. Later stapte ik over op een betaalde dienst van pivot.

2. Je moest echt wel een beetje HTML kennis hebben. Kennis waar ik nog steeds wat aan heb, maar via wordpress kan het meeste automatisch in je begin schermen.

3. Geld verdienen met je blog was niet chique. Ik weet nog dat ik door een maandverbandmerk werd benaderd of ik betaald wilde schrijven, maar daar haalde ik mijn neus voor op. Bloggers voor gratis spulletjes bestonden überhaupt nog niet.

4. Toen ik begon, waren er maar 40.000 blogs in Nederland. Ik werd gi-gan-tisch goed gelezen en als een blog maar 20 reacties kreeg, was ik toch wel een beetje teleurgesteld. Veel lezers stond gelijk aan veel reacties. Nu is dat absoluut niet meer zo. Vooral mijn doelgroep (30+) reageert veel minder op artikelen.

5. We noemden ‘bloggen’ nog ‘loggen’. Ik heb een nieuw logje getypt. Dat klinkt nu heel gek.

6. Er was nog geen Facebook, Twitter of Instagram. Nieuwe bezoekers kreeg je via google of andere blogs.

7. Bloggers onderhielden onderling contact via MSN. Dat stond bij mij altijd open en zo overlegden we over vervelende reageerders, leuke feedback en we gaven elkaar tips. Dat gebeurt nu in de Facebookgroepen.

8. Bloggen was nog heel collegiaal. Ik ervaar overigens zelf nog steeds veel collegialiteit en ik vind het ook geweldig dat ik steeds meer bloggers leer kennen, maar vooral bij de jongere bloggers zie ik veel haat en nijd. Als geld en opdrachten een rol gaat spelen, worden mensen over het algemeen wat minder vriendelijk.

9. Je had een linklijstje op je blog waarin je linkte naar andere blogs die je leuk/goed/interessant vond om te lezen.

10. Veel (life)bloggers schreven net zoals ik anoniem en dat betekende helemaal niet dat je geen band opbouwde met je lezers. Foto’s van jezelf plaatste je dus ook niet. Dat ben ik pas later, ver nadat ik uit de kast was gekomen, gaan doen. Toen werd ik opeens herkend en aangesproken in de metro of op een festival. Dat was zo gek. Was ik opeens een een BNB’er. Overigens krijg ik nog steeds wel eens mailtjes van mensen uit die tijd. Heel leuk, vind ik dat!

En zo zijn er vast nog wel meer verschillen, die ik nu vergeten ben op te noemen. Weet jij er nog een? Wat vind je van de verschillen tussen bloggen vroeger en nu? Kun je je er in vinden of niet? Ik ben heel benieuwd! Let’s Talk!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Vond je dit artikel bloggen vroeger en nu leuk om te lezen? Dan vind je een van deze artikelen misschien ook wel interessant?

Credits foto: Kaboompics_com via Pixabay.

♥  Facebook, Instagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.