TOP
Bijdehand - vier seizoenen inspiratie voor handlettering en tekenen
Books DIY

Bijdehand – vier seizoenen inspiratie voor handlettering en tekenen – Hyshil Sander

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Een tijdje geleden kreeg ik van Karen de vraag of ik het boek ‘Bijdehand – Vier seizoenen inspiratie voor Handlettering en Tekenen’ van Hyshil Sander wilde reviewen. Nu moet ik bekennen dat ik niet zo heel goed ben in tekenen en dat soort dingen. Mijn handschrift is best netjes, en met de juiste stiften kan ik ook nog best wel een leuke tekst op een papieren tas kwijt, maar echt mooi tekenen, nee, dat kan ik niet. Toch is het wel iets wat me blijft fascineren, die hele ‘handlettering-hype’. En ik zocht stiekem nog een reden om nieuwe kleurpotloden te kopen, dus daarom ging ik aan de slag. Vandaag laat ik je zien wat ik van het boek vind…

Over de auteur

Hyshil Sander is illustrator en graphic designer uit Amsterdam. Ze studeerde af aan de kunstacademie in Groningen en werkte voor o.a. Elle en Vogue. Haar werk is heel gedetailleerd, en altijd zoveel mogelijk met de hand getekend, zonder veel digitale aanpassingen. Ze werkte onder andere voor Wendy Magazine, Nationale Opera & Ballet, VolksHotel en Brandt & Levie.

Ook maakte ze een getekende animatie voor De Wereld Draait Door en maakte ze een raamtekening in het tv-programma VTwonen. In 2016 illustreerde zij haar eerste boek, de style gids New York Londen Milaan Parijs. Op dit moment werkt ze aan haar eerste kinderboek.

Het boek

Toen het boek per post kwam, was ik stiekem wel een beetje teleurgesteld door de grootte van het boek. Het is namelijk nog niet eens de helft van een A4-tje. Dat is dan misschien wel handig om mee te nemen voor onderweg, sommige lettertypes in het boek zijn echt wel klein (volgens mijn moeder, hihi). De kaft is prachtig overigens en ik kon niet wachten om te kijken wat er allemaal in stond.

Bijdehand - vier seizoenen inspiratie voor handlettering en tekenen 2

Een paar voorbeelden van het schrijven van adressen. Prachtig om te zien.

Bijdehand - vier seizoenen inspiratie voor handlettering en tekenen 3

En voor de dummies onder ons (*raises hand*), er staan ook een paar basistechnieken uitgelegd.

Het boek is prettig vormgegeven, er staan veel foto’s en andere plaatjes in, en het is geen statig boek geworden. Doordat er voor vier seizoenen inspiratie in staat, hoef je niet eerst het hele boek te lezen voordat je aan de slag gaat. Je kunt eigenlijk direct doorbladeren naar het hoofdstuk van je keuze, of gewoon een willekeurige bladzijde openslaan om mee aan de slag te gaan. Wel zie je aan mijn hand dat het lastig is om het boek opengeslagen te houden. Dat vind ik zelf wel prettig met dit soort dingen. Ik ben geen echte ontwerper, en heb graag concrete voorbeelden die ik goed kan zien. Dat loste ik op door een grote mok thee in de vouw van het boek te zetten :-).

Wat heb je nodig?

In het boek staat dat je eigenlijk geen professionele dingen hoeft te kopen om aan de slag te gaan: met je pen en een potlood kom je al een heel eind. Daar ben ik niet zo van, want met mijn andere hobby’s blijkt dat als je je gereedschap voor elkaar hebt, je toch mooiere resultaten boekt en dus had ik een goede reden om te gaan shoppen!

Bijdehand - vier seizoenen inspiratie voor handlettering en tekenen 4

Ik kocht een hele batterij sharpies (jeej, eindelijk, die stonden al zo lang op mijn wishlist!).

Bijdehand - vier seizoenen inspiratie voor handlettering en tekenen 5

En toen ik bij de knutselwinkel voor het vak van Faber-Castell stond, kon ik het niet laten om ook een setje mee te nemen. (‘Nee, deze kleurpotloden zijn voor mama’….).

Aan de slag!

Ik vond het toch wel een beetje spannend om te beginnen met dit boek. Ik kreeg een déjà-vu naar vroeger, toen de tekenleraar met rode pen langskwam om een cijfer op je tekening te zetten (meestal dan een 5,5 bij mij, als hij in een goede bui was). Maar toen ik eenmaal bezig was, vloog de tijd! Voor ik het wist, stond de kleine meid na haar middagslaapje ineens in de kamer. Het was toen 2 uur later! Heel therapeutisch overigens, dat tekenen :-).

Bijdehand - vier seizoenen inspiratie voor handlettering en tekenen 5Ik begon met iets simpels: de gezichtjes. Dat past goed bij mij: geef iets een gezichtje en ik vind het schattig. Ik oefende eerst met potlood en ging daarna met de sharpies bezig. En ik tekende er een engeltje bij (een spookje volgens mijn dochter, haha). Wangetjes met stift werden te hard, is mijn conclusie. Ik gebruikte verschillende kleuren voor de tekst bij het engeltje en de muzieknootjes. Niet slecht voor een eerste tekening, vond ik zelf.

Bijdehand - vier seizoenen inspiratie voor handlettering en tekenen 6

Vervolgens ging ik letters oefenen, verschillende stijlen, en dat vond ik best lastig. Je hebt een beetje een eigen handschrift, en dat wijzig je niet zo maar even. Het is wel een lekker ‘kerstig’ geheel geworden.

Bijdehand - vier seizoenen inspiratie voor handlettering en tekenen 7

Ik ging een stapje verder met deze tekening. Het schrijven heb ik nog niet helemaal onder de knie, ik had verder naar links moeten beginnen, en ik vind het heel lastig om dezelfde grootte aan te houden (zonder hulplijnen). Deze tekening was bijna af toen dochterlief ineens in de kamer stond: ‘Oh mama, heb je die voor mij gemaakt?’. Dat vond ik wel een groot compliment, ze vond ‘m prachtig!

Soms toch een beetje lastig

Bijdehand - vier seizoenen inspiratie voor handlettering en tekenen 9Toen vond ik het wel eens leuk om naar de mooie linten te kijken. Ik vind het er zo simpel uit zien, maar op de een of andere manier krijg ik het zelf nooit zo goed voor elkaar. Het lint op de bovenste 2 foto’s is uiteindelijk niet slecht geworden, maar dat rode lint links onderin is het toch niet helemaal. Ik blijf dat dus lastig vinden, ook met uitleg en extra oefening. En ik heb het idee dat de instructie ook niet helemaal klopt.

Tekenen met potloden

Bijdehand - vier seizoenen inspiratie voor handlettering en tekenen 10

Dit vind ik een prachtige tekening uit het boek. Met potlood gemaakt.

Bijdehand - vier seizoenen inspiratie voor handlettering en tekenen 11Ik tekende eerst de cijfers met een gewoon potlood wat je weer uit kunt gummen. De tip is om een kleurenpalet te kiezen voor je begint met ‘inkleuren’. Aangezien ik eigenlijk ‘kerst’ als thema bij mijn tekeningen heb gebruikt, deed ik dat hier ook weer. Rood, groen en geel, met grijs als extra kleur (vond 4 kleuren wel leuk).

Bijdehand - vier seizoenen inspiratie voor handlettering en tekenen 13

En dit is het geworden. Iemand nog een ontwerp nodig voor een voorkant van een agenda? 🙂

Bijdehand - vier seizoenen inspiratie voor handlettering en tekenen 15

En die gezichtjes, daar werd ik steeds zo blij van. Ik tekende er nog een paar en dwong mezelf zo om er echt ‘dingen’ van te maken. Tja, geen hoogstaand tekenwerk, maar wel een vrolijke oefening.

Het hek van de dam…

Bijdehand - vier seizoenen inspiratie voor handlettering en tekenen 16

In het boek staan ook leuke tips voor het tekenen op porselein en ik kon het natuurlijk niet laten om daar ook mee aan de slag te gaan.

Bijdehand - vier seizoenen inspiratie voor handlettering en tekenen 18

Ik tekende een pinguïn en wilde een mooie ‘winterse’ rand om het bordje maken.

Bijdehand - vier seizoenen inspiratie voor handlettering en tekenen 19

Zoals je ziet (rechtsonder), was de pinguïn op papier best leuk, maar ik vind het op het bordje een beetje tegenvallen. Dat komt omdat de porseleinstift een penseel-pen is, en je dus eigenlijk meer moet schilderen. En dat kan ik nog slechter dan tekenen, haha. Het was wel leuk om  te proberen, maar het is goed dat ik geen ambities heb om een heel servies te schilderen. De les voor de volgende keer: less is more!

Conclusie Bijdehand – vier seizoenen inspiratie voor handlettering en tekenen – Hyshil Sander

Terug naar het boek, want wat vind ik er dan eigenlijk van?

Ik vond het dus best spannend om te beginnen, maar heb uiteindelijk heel veel lol gehad in het tekenen en schrijven. Er gaat veel tijd in zitten, maar het werkt ook enorm ontspannend. Lekker muziekje aan en kleuren maar! Het boek bevat vee leuke dingen, en ik vind het fijn dat je gewoon willekeurig ergens kunt beginnen. Ik heb bijvoorbeeld het hoofdstuk voor de zomer nog maar even overgeslagen, want daar kijk ik tegen die tijd wel even naar. Er staan veel handige tips in en ik haalde er best wel veel inspiratie uit om mee aan de slag te gaan. Het enige minpuntje aan het boek vind ik het formaat. En het feit dat je het boek niet goed open kunt leggen, vind ik ook  jammer. Maar dat zijn slechts kleine minpuntjes, van overall vond ik het een heel leuk boek. Voor iemand die niet kan tekenen heb ik toch best een aantal leuke dingen op papier gekregen (vind ik zelf)!

Misschien wel een tip om in de kerstvakantie lekker mee aan de slag te gaan en dus op je cadeaulijst te zetten voor Kerst!?

ISBN: 9789000347377 | Prijs: € 15,- | Uitgeverij Spectrum

Te koop bij de reguliere boekhandel of bijvoorbeeld bij Bol.com (*).

Heb jij je al eens beziggehouden met handlettering? En lukte dat? Zou jij aan de slag kunnen met dit boek denk je?

xx
Loes

* Dit boek hebben wij opgestuurd gekregen.

Save

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Loes Hofstede

Redactrice Karenz.nl / Creatieve lifestyleblogger Gewoon iets met Loes / nuchtere Tukker / getrouwd en mama van een kleuter (meisje) en bijna-peuter (jongen) / houdt van creatieve uitdagingen / deelt graag DIY-projecten, recepten, beautyreviews, mama-dilemma's en leuke dagjes uit

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.