TOP
belangrijk in de opvoeding
Kids Mama Personal

Normen en waarden die ik ons kind wil meegeven (oftewel.. dit vind ik belangrijk in de opvoeding)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Geen idee of jij hier ooit bij stil hebt gestaan toen je nog geen kinderen had? Maar als je een kindje adopteert, dan moet je hier al uitgebreid over nadenken als je in de screening door de Raad van de Kinderbescherming zit. Het is enorm belangrijk, want jouw normen een waarden die je aan je kind wil meegeven, komen in je gezinsrapport te staan. Dat vond ik eigenlijk wel mooi. Om dat van te voren allemaal zo duidelijk zwart op wit te hebben staan. Maar als je dan daadwerkelijk ouder bent, dan komen er toch weer dingen bij. In deze blog vertel ik ik belangrijk vind in de opvoeding van ons kind. Oftewel…de normen en waarden die ik ons kind wil meegeven…

Deze 10 dingen vind ik belangrijk in de opvoeding

1. Zichzelf zijn

Onze zoon en ons eventuele tweede kindje mogen zijn wie ze willen zijn. Of dat nou met seksuele geaardheid te maken heeft, of met smaak. Zo lang het maar legaal is, zijn we er okay mee.

2. Liefde & zelfvertrouwen

Op Robin’s geboortekaartje stond een tekst van A.A. Milne (de schrijver van Winnie the Pooh):

You are braver than you believe,
stronger than you seem,
smarter than you think,
and loved more than you’ll ever know.

Deze tekst zegt eigenlijk alles. We willen onze zoon meegeven dat er enorm veel van hem wordt gehouden, dat hij enorm gewild is en dat hij altijd zelfvertrouwen mag hebben. Dat hij altijd veel meer kan, dan hij zelf zal denken dat hij kan. Bovendien denk ik dat je door liefde zelfvertrouwen krijgt. Ik weet zelf dat mijn ouders immens van mij houden en daardoor kan ik veel meer aan. Als er van je gehouden wordt, groei je, houd je meer van jezelf en je kan ook meer liefde geven. Liefde is eigenlijk een soort plantje :).

3. Respect

Wij vinden het belangrijk dat ons kind respect heeft. Respect voor zichzelf, respect voor ons en voor familie en vrienden. Maar ook zeker respect voor vreemden en in het bijzonder oudere mensen en mensen die anders zijn. Daarnaast willen we graag dat hij respect heeft voor dieren.

Soms zie ik kinderen die zo brutaal zijn tegen oudere mensen. Niet opstaan in de trein voor een oude dame, een verstandelijk gehandicapt iemand belachelijk maken of slecht met dieren omgaan. Ik kan daar zo boos om worden. Echt.. ik hoop zo dat wij ons kind dat kunnen meegeven.

4. Opkomen voor zwakkeren

Het zat er bij mij al een soort ingebakken, omdat ik een verstandelijk gehandicapt zusje heb. Maar wat ik mooi vind om te zien, is dat mijn man dat ook ‘in zich had’. Ik zou het fijn vinden als Robin dat meeneemt. Dat hij niet gaat pesten, maar juist opkomt voor kinderen die gepest worden. Ik hoop dat hij maatschappelijk betrokken wordt en mensen en dieren helpt die hulp kunnen gebruiken.

personal peaks 86 schilderen

5. Vrolijk

Onze zoon is ontzettend blij, maar ik hoop echt dat hij die blijheid houdt. Dat hij niet een of andere depressieve puber wordt die de godganse dag naar zijn scherm zit te turen met op zijn koptelefoon suïcide opwekkende muziek. Thuis zijn we nog al van de droge, harde humor en zelfspot en het lijkt me heerlijk als hij dat meeneemt. Dat hij op zijn tijd zichzelf niet al te serieus neemt en elke dag wel ergens keihard om kan lachen.

6. Materialisme

Eerlijk gezegd is onze kleine vent best een beetje verwend. Dat ligt aan mij hoor, mijn man verwent hem materieel een stuk minder. Maar ja… wat wil je. Ik heb zo lang op dit kind gewacht, mag ik het dan ook een beetje vertroetelen? Als kind heb ik zelf ook altijd veel gekregen, maar ik heb absoluut ook tijden gekend waarin ik het minder moest doen en dat vond ik geen probleem. Ik hoop dat ik onze zoon dat ook mee kan geven. Dat je niet gelukkig wordt van spullen, maar van mooie momenten. Al is het natuurlijk absoluut fijn om luxe te hebben, vooral als je er hard voor gewerkt hebt.

7. Dromen najagen

Ons kind mag zijn wie hij wil zijn en als hij desondanks de hele dag op de bank wil zitten en niets wil doen, dan is dat prima. Als hij daar gelukkig van wordt. Toch hoop ik dat hij zijn dromen gaat najagen en niet op de bank gaat zitten wachten totdat die dromen hem overkomen. Wat ik in het vorige punt ook al vertelde, voor sommige dingen moet je nou eenmaal werken. De meeste mensen hebben niet het geluk dat het geluk hun altijd maar overkomt. Je zal er toch iets voor moeten doen. Wij vinden het belangrijk dat hij dat beseft. Maar nogmaals… als hij het wereldrecord in bed liggen chillen wil verbeteren en daar enorm blij mee is, doe maar niet.

8. Muziek

Op zich denk ik niet dat we de kleine man dit hoeven mee te geven, want het lijkt erop dat hij al muzikaal is. Muziek speelt in ons gezin best een grote rol. Ik zat als kind op pianoles en vond dat fantastisch. Mark hoefde niet, omdat zijn grootvader een bekende pianist was en zijn moeder hem niet wilde pushen. Maar achteraf vindt hij dat wel jammer. Robin hoeft niets, maar als hij het leuk vindt, mag hij alles proberen. Ja zelfs de contrabas. En als hij gewoon muziek wil luisteren, dan is dat ook dikke vette prima. Ik hoop gewoon dat hij ervan blijft genieten.

9. Sport 

Wat voor muziek geldt, geldt eigenlijk ook voor sport. Als hij er geen zin in heeft, is dat okay. Maar Mark en ik hebben beiden altijd aan een sport gedaan en dat vonden we zelf erg leuk. Dus we hopen dat Robin ook enthousiast wordt voor een bepaalde sport. Ook omdat het gezond is om iets aan sport te doen.

10. Voeding

Bij mij thuis werden bepaalde dingen niet gegeten. Zo eet ik bijvoorbeeld nog steeds geen varkensvlees. Dat vond ik als kind wel eens onhandig, maar achteraf ben ik er wel blij mee. Omdat ik altijd bewust met voeding bezig ben geweest en nooit klakkeloos iets in mijn mond stopte. Ons kind hoeft echt geen healthy foodie te worden, maar ik zou het fijn vinden als hij weet dat kipfilet ooit een schattig kuikentje was. Ook uit respect naar het dier, maar ook omdat ik het goed vind dat hij weet wat hij eet.

Er zijn natuurlijk meer dingen die ik onze zoon graag mee wil geven, maar dit zijn toch echt wel de belangrijkste. Overigens staat er ik in de titel, en heb ik het in de tekst ook over wij, maar dat komt natuurlijk omdat dezelfde dingen voor de wederhelft ook belangrijk zijn. Alleen is deze blog van mij en niet van hem en daarom heb ik het over ik.

Mijn leuke collega Kelly had overigens een tijdje geleden ook een dergelijk artikel op haar blog. Ook leuk om te lezen!

Herken jij bepaalde dingen uit mijn rijtje? Wat vind jij belangrijk in de opvoeding van je kind? Wil je het delen? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs, Karen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.