TOP
hoe voorkom je een auto ongeluk
Gadgets Lifestyle

Hoe voorkom je een auto ongeluk?

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

29 oktober mocht ik samen met Yvonne, Pearl en Sonja een training Ongeval Preventie doen van ANWB. Die rijvaardigheidstraining wordt gegeven op het Safety Experience Center in Rosmalen. En dus toog ik zaterdagochtend naar het zuiden van het land. Hoe voorkom je een auto ongeluk? Kun je uberhaupt een auto ongeluk voorkomen? Wat valt er allemaal nog te leren dan qua autorijden? Allemaal vragen die door mijn hoofd speelden terwijl ik naar Rosmalen reed. Ik laat je zien hoe de training eruit zag en of ik daadwerkelijk nog wat heb kunnen leren? Bovendien laat ik je zien hoe mijn eerste feedback moment eruit zag van de ANWB Autoverzekering. Ik vertel je alvast… het waren behoorlijke eye openers. Dus.. Stay tuned!

Terug naar de schoolbanken

auto ongeluk voorkomen terug naar de schoolbanken

Na ontvangst met (lekkere) koffie gingen we met zo’n 40 deelnemers naar een collegezaal. Heel helder werd uitgelegd wat we konden verwachten van de dag. Eerst zou in een theoriegedeelte een en ander uitgelegd worden wat we later in de praktijk zouden gaan brengen.

Voor mij begon het theorie gedeelte al met een aantal dingen die ik echt niet wist. Wist jij bijvoorbeeld dat je tijdens het autorijden maar ongeveer 5 procent scherp ziet? Dus eigenlijk zie je alleen waar je je blik op werpt echt goed. Dat is al bar weinig, laat staan als je ook nog dingen tegelijkertijd moet doen.

Aandacht op de weg

auto ongeluk voorkomen oefening

Zoals deze test bijvoorbeeld. Door de stad rijden en de kleur van dit woord uitspreken… Moeilijk joh? En als je dan later gevraagd wordt welke kleur jas de overstekende man had en welke auto achteruit reed, kom je tot de conclusie dat je dat HELEMAAL niet gezien hebt, of niet meer weet. Kun je je voorstellen hoe gevaarlijk het dus is, om je inkomende appje te lezen als je auto aan het rijden bent? Of om een telefoongesprek te voeren, waar je je aandacht bij moet houden. Als je aan het rijden bent, is het belangrijker om je aandacht bij de weg te houden, want een ongeluk zit in een klein hoekje (dat je niet ziet, als je ergens anders mee bezig bent).

Verder werd er aandacht besteed aan hoe lang je remweg is bij verschillende snelheden, hoe je het beste zit in de auto, hoe je moet sturen. Dat doe ik dus al mijn hele rijbewijs leven verkeerd: Je hoort je handen op ‘kwart voor drie’ te houden en niet op ’tien voor twee’. Hoe je je stuur moet overpakken? Niet doen, je moet het uit laten ‘rollen’. Er werd aandacht besteed aan de 2 seconde regel: 2 seconde afstand houden zodat je nog kunt waarnemen en anticiperen. Je reactie + remweg = je stopafstand. En… wat moet je doen als je uit de bocht vliegt? Wist jij dat je dan je gas los moet laten, kijken naar waar je heen wilt rijden, minder sturen, maar wel licht sturen in de richting die je op wilt, eventueel je koppeling intrappen en als je ABS hebt, kun je ook remmen. Een heleboel theorie om te onthouden dus. Best lastig als je het ook nog in de praktijk moet brengen. Herinner je je het dan wel?

De theorie in de praktijk brengen

auto ongeluk voorkomen praktijk gedeelte

En dan is het tijd om te kijken of wat we in de schoolbanken geleerd hebben ook daadwerkelijk in de praktijk kunnen brengen. Voor onze groep begint het met een simpele stuuroefening. Maar is dat wel zo simpel? Sturen? Nee! Vooral niet als blijkt dat je het al jaren verkeerd hebt gedaan. Dan is die nieuwe stuurmethode best lastig om uit te voeren.

auto ongeluk voorkomen sturen

De pionnetjes mogen niet om. Gelukkig heb ik na de drie oefenrondjes het sturen wel redelijk onder de knie. Overigens vind ik het nog steeds vrij lastig om in de praktijk te brengen (het sturen zit er bij mij zo ingebakken), maar ik oefen er elke keer mee als ik in de auto zit en het gaat en stuurt echt beter!

Remmen en sturen

auto ongeluk voorkomen sonja

Na het sturen gaan we oefenen hoe het is om plotseling te remmen en dan te sturen. Ik kan je alvast vertellen: Best lastig! Op de foto hierboven zie je Sonja nog vol frisse moed. Overigens ben ik heel trots op ‘mijn team’: De dames waren enorm goed in rijden en multi tasken. En het was ook nog eens heel erg gezellig.

hoe voorkom je een auto ongeluk opperste concentratie

Opperste concentratie in de auto. Maar even terug naar de oefening, we moesten met een kilometer of 30 per uur aan komen rijden en dan vertelde de instructeur last minute welke kant je op moest. Dat was al lastig en zorgde er voor dat je bijna uit de bocht vloog. Later moesten we iets sneller (50 km) per uur, maar hoe vaker je het oefende, hoe beter je ook weet wat je moet doen en hoe zekerder je van jezelf wordt.

En wat doe je in een slip?

hoe voorkom je een auto ongeluk slippen

De derde oefening is meteen de meest uitdagende. Het beste wordt voor het laatst gebruikt natuurlijk. We moeten over een glad parcours met sproeiers aan de auto de goede kant opsturen terwijl degene die naast je zit aan de handrem trekt, waardoor de auto gaat slippen. Wat doe je dan? Kijken waar je naar toe wil! Kijken is de sleutel, heb ik geleerd. Je moet altijd blijven kijken en waarnemen. Het is trouwens echt enorm goed om eens te voelen hoe dat is om echt in een slip terecht te komen. Door dat te oefenen word je net als bij de remoefening een stuk zekerder van jezelf in de auto.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Hier zie je een stukje van de slip training. Yvonne blijkt echt een kei in deze oefening te zijn en ik voel me compleet veilig bij haar achterin de auto (met mijn gordel om).

Aan het eind van de dag lunchen we nog met z’n allen. Dat is fijn, want dan kunnen we het geleerde nog bespreken met elkaar. Iedereen is het erover eens dat de training enorm goed is om te volgen. We hebben allemaal echt wat geleerd. Na de lunch krijgen we een diploma. Jeeej! We zijn geslaagd.

Feedback Veilig Rijden App

hoe voorkom je een ongeluk feedback

En dan nu het moment om met mijn billen bloot te gaan. Hoe gaat het nu met rijden? Zoals je weet, mag ik de Veilig Rijden AutoVerzekering van ANWB uitproberen. Een dongel meet in mijn auto mijn rijgedrag en via een app krijg ik daarop feedback. Nou is het wel zo dat mijn man ook in mijn auto rijdt, dus bovenstaande bevindingen zijn niet alleen op mijn rijgedrag gebaseerd (*kucht*). De eerste feedback kreeg ik op 20 oktober en toen was het best dramatisch. Je ziet dat ik inmiddels de bochten al verbeterd heb! Ik weet zeker dat dat door de cursus komt. Win win dus! De snelheid dat is nog wel een verbeterpuntje en ik hoop je de volgende update ook daadwerkelijk verbetering te kunnen laten zien.

Conclusie

Wat heb ik veel geleerd tijdens de training. Ik dacht dat ik best goed kon rijden, maar tjonge jonge, wat had ik het eigenlijk mis. Ik kan echt iedereen aanraden zo’n training te gaan volgen. Voorkomen is altijd beter dan genezen en vooral als je in de auto zit! Hoe voorkom je een ongeluk? Een ongeluk is natuurlijk niet altijd compleet te voorkomen, maar met deze training ben je goed op weg. Letterlijk en figuurlijk.

Wil je weten hoe mijn collega Saskia van Kidseropuit de dag ervaren heeft? Haar verslag van de rijvaardigheidstraining lees je hier.

Is zo’n cursus ook wat voor jou? Denk je dat jij ook nog beter zou kunnen leren autorijden? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

* Dit artikel is geschreven in opdracht van ANWB. 

* * Pearl, Yvonne en Sonja bedankt voor jullie deelname, jullie gezelligheid en enthousiasme en Sonja, jij ook nog eens extra bedankt voor een aantal foto’s!

 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.