TOP
Aubergine met Zwarte Knoflook en Griekse Yoghurt
Food

Aubergine met Zwarte Knoflook en Griekse Yoghurt (een heerlijk recept van Ottolenghi)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Een tijdje geleden had een van mijn liefste en leukste blog collega’s mij uitgenodigd om bij haar thuis samen te gaan koken en foto’s te maken. Esmée van Es-factory.nl is namelijk niet alleen een fantastische kok, een enorm goede blogger, een slimme wordpress expert die je kan helpen met al je technische vraagstukken, maar ze is ook een hartstikke lief, warm en genereus mens die het leuk vindt om haar kennis te delen. En ze heeft ook nog eens leuke en beeldschone dochter en een gezellige echtgenoot. Maar dat kan natuurlijk ook niet anders als je zelf zo’n tof mens bent… Samen hadden we een ontzettend fijne dag, Es kookte en ik mocht ingrediënten snijden, luisteren en kletsen en ondertussen leerde ze me ook nog fotograferen. Ik moet echt zeggen, en nee dat is niet bescheiden, dat ik vind dat mijn fotografie sinds die middag vooruit is gegaan.

Een van de gerechten die we die dag samen maakten en opaten is deze Aubergine met Zwarte Knoflook en Griekse Yoghurt. Een recept van de beroemde chef kok Ottolenghi uit het kookboek Plenty More. Een heerlijk vegetarisch bijgerecht of lunch recept. Niet het allermakkelijkste recept, maar ach… een beetje uitdaging is ook wel eens leuk toch? Ik vertel je hoe je het maakt.

Boodschappenlijstje voor 2 personen:

  • 3 middelgrote aubergines, in 3 cm dikke plakken gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3o gram zwarte knoflook
  • 5 tenen gewone knoflook (witte)
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels citroensap
  • een snufje gedroogde rode chilipeper
  • handje geroosterde pijnboompitten
  • basilicumblaadjes, grote exemplaren gescheurd
  • 1/2 eetlepel grof zeezout
  • vers gemalen zwarte peper

En zo maak je Aubergine met Zwarte Knoflook en Griekse Yoghurt:

  1. Verwarm de oven voor op 250 C° en beleg twee bakplaten met bakpapier.
  2. Snijd de aubergine in de lengte in plakken en daarna in de breedte doormidden. Snijd de witte knoflook in plakjes.
  3. Bestrijk de aubergine aan beide zijden met olijfolie en gooi er veel peper en zout overheen.
  4. Leg de plakken aubergine naast elkaar op de bakplaat en rooster alles in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Haal ze uit de oven en laat de repen afkoelen.
  5. Doe de zwarte knoflooktenen in de keukenmachine of gebruik een blender om alles met ¼ tl zout, 2 el olijfolie, 2 el yoghurt en 1½ tl citroensap te pureren tot een grove pasta. Meng daarna de rest van de yoghurt erdoor heen en zet het in de ijskast weg.
  6. Verhit de olijfolie die je nog over hebt in een steelpannetje op hoog vuur. Doe de plakjes gewone knoflook en de chilipeper hierin, zet het vuur laag en bak alles al roerend ongeveer in 5 minuten tot de knoflook goudbruin is. Haal met een schuimspaan de knoflook uit de pan en leg het op wat keukenpapier.
  7. Schep de yoghurt op een bord en leg de aubergine hierboven op. Bestrooi de aubergineplakken met wat chilipeper, de knoflook en de basilicum.
  8. Leg de aubergineplakjes dakpansgewijs op een bord, schep de yoghurt erop en bestrooi met de chilipeper, knoflook en de kruiden.

En klaar ben je. Bon appetit!

Lijkt dit recept je lekker? Hou jij ook zo van aubergine?

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Optie: Je kunt dit gerecht ook als bijgerecht eten bij een stukje vis/vlees.
Makkelijk/moeilijk om te maken (1 t/m 5): 3
Hoe lang ben je bezig: 25 minuten

* Dit artikel bevat een affiliate link.

 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.