TOP
angst voor honden
Column Editorial

Hoe onze hond vliegles kreeg (en over dat ik toch wel bang ben voor sommige honden)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Bij ons in de straat woont een hond formaat waterbuffel. Het is een of andere vechthond, het precieze ras weet ik eigenlijk niet, maar ik gok dat het een Mastiff is of zo. Het is een prachtig beest en ik geloof ook echt wel dat de hond in principe een goed karakter heeft, maar ik ben bang voor hem. En dat komt eigenlijk door mijn hondje. Wij hebben namelijk een hondje formaat cavia, genaamd Cookie en Cookie is een bangig hondje.

Niet aangelijnd

Afgelopen herfst ergens, liep ik met Robin in de wagen en Cookie aangelijnd langs het huis waar de waterbuffel hond woont. De hond lag rustig voor het hek van het huis op straat. Niet aangelijnd. Omdat we aan een drukke weg wonen, kon ik niet even oversteken om de hond te ontwijken. Als ik terug was gelopen om het blok weer rond te lopen, was ik veertig minuten bezig geweest en dus vermande ik mezelf en liep ik er langs.

De waterbuffel stond meteen op en kwam met forse tred richting onze cavia lopen. Onderdanig als ze is, lag ze meteen op de grond. Maar opeens werd ik zelf wat a-relaxed. Ik zag het gedrag van de waterbuffel wat veranderen en onze cavia kan nog wel eens gek doen en gaan piepen waardoor andere honden haar als een soort prooi gaan zien. Ik was echt nog nooit bang voor welke hond dan ook geweest, maar mijn hart zat een soort van in mijn keel.

“Wat moet ik doen als het misgaat”, vroeg ik mezelf al af. Wat doe je als je hondje wordt aangevallen terwijl je met je kinderwagen loopt. Gelukkig ging het niet mis en wist ik Cookie de juiste kant op te manoeuvreren waarna het kalf weer in het zonnetje ging liggen.

Buurhond aangevallen

Maar het zat me toch niet helemaal lekker. Een paar weken later hoorde ik van een andere buurvrouw en hondenbezitster dat haar (grote) hond door de hond was aangevallen. Gelukkig had de eigenaar van de hond met gevaar voor zichzelf zich op zijn hond geworpen en was het bij wat bijtwonden gebleven, maar het had natuurlijk erger kunnen aflopen.

Er werd afgesproken dat de hond niet meer buiten zijn erf mocht komen, mits aangelijnd. Dat vond ik zelf wel een geluk bij een ongeluk, want nu zou ik ook niet meer bang hoeven zijn als ik er met Cookie langs zou lopen.

Vliegles

Een paar avonden geleden ging ik met Cookie naar buiten voor het laatste rondje. De eigenaar van de waterbuffel kwam net aanlopen met de waterbuffel en een klein hondje. Omdat we elkaar oppervlakkig kennen, sprak ik hem aan over iets. We wilden net een (gezellig) gesprek beginnen toen het kleine hondje naar Cookie begon te grommen. We liepen net buiten het hekje van onze tuin en opeens zag ik de waterbuffel op Cookie duiken.

“Dit is het”, dacht ik. En ik heb geen idee wat ik riep, maar het zal wel iets vloekends zijn geweest. De waterbuffel had Cookie vast, maar omdat het donker was, zag ik niet hoe. Hij tilde haar op en lanceerde haar door de lucht. Een paar meter verder kwam ze terecht. De baas van de waterbuffel had zijn hond wel meteen onder controle en was net zo bezorgd als ik dat Cookie wat zou hebben.

Dat bleek gelukkig mee te vallen. Ze zat wel te beven als een rietje, maar zo ver als ik kon zien, had ze niets. Terwijl ik in mijn hoofd al een rampscenario had zien voltrekken en dacht dat ik mijn hond als puzzelstukjes van het trottoir zou moeten gaan afpeuteren.

“Volgens mij greep hij haar alleen bij haar nek en tilde hij haar op”, zei de baas van de waterbuffel.
“Ik weet het niet”, antwoordde ik. “Ik ga binnen wel even in het licht kijken of ze wat heeft”.

LEES OOK >>> Column: Wandelen in het hondenbos

De volgende keer

Gelukkig had ze echt niets. Behalve een extra trauma dan.

Maar toch zat het ons niet helemaal lekker. Want tja.. nu was er niets gebeurd, maar de volgende keer zou ze haar nek kunnen breken of nog erger. Of Robin zou gegrepen kunnen worden. Je weet het niet.

Toch is het zo lastig. Want wat doe je eraan? We hebben nu in ieder geval afgesproken dat zij omdraaien als ze ons zien lopen. De waterbuffel is een voormalige asielhond en heeft niet zo heel lang meer, omdat hij al best oud is en zijn gezondheid niet fantastisch.

Persoonlijk vind ik het ook zielig voor die hond, want die kan er dus blijkbaar ook niets aan doen dat hij zo geworden is. Maar ik heb geen zin om mijn caviahond straks in lapjes te moeten vinden.

Bepaalde hondenrassen

“Ik hou van alle honden, ik vind alleen niet alle baasjes even leuk”. Dat riep ik altijd. En in principe klopt dat ook en sta ik er nog achter.

Toch vind ik het best lastig met bepaalde rassen. Afgelopen winter waren we bij de Sinterklaasintocht en daar liepen ook allerlei mensen met enorme vechthonden tussen de gillende kinderen, fanfares, huppelende Pieten en pepernoten geweld. Je weet het gewoon nooit met dieren. Ook al vertrouw je ze volkomen, er hoeft maar iets te gebeuren omdat ze zelf bang zijn of pijn hebben en het gaat mis.

Wij weten zelf ook over Cookie niet hoe ze haar eerste weken heeft doorgebracht en ik vertrouw haar ook niet helemaal. Ik laat haar nooit alleen met Robin achter, om die reden. Ook omdat ik niet weet wat Robin met haar doet. Die wil nog wel eens op haar gaan liggen bijvoorbeeld.

Als Cookie bijt dan zou dat vervelend zijn, maar niet levensbedreigend. Als zo’n grote hond bijt, kan dat levensgevaarlijk zijn.

Angst voor honden

Nooit was ik bang voor honden, maar opeens ben ik het toch wel een beetje. Omdat ik bang voor Cookie ben en voor mijn kind. Ik ben zelf opgegroeid met Dobermanns, Rottweilers, Herders en Ridgebacks. Allemaal grote hondenrassen.

Vroeger vond ik het belachelijk als mensen begonnen over muilkorven. Maar nu… Ik weet het niet. Misschien vind ik dat toch soms wel een goed idee? Better safe than sorry?

Wat denk jij? Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

Fijne dag vandaag!

Liefs, Karen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.