TOP
ongezonde valkuilen
Health

8 Ongezonde Valkuilen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

8 Ongezonde Valkuilen: Een keer in de zo veel tijd neem ik het me voor: “Ik ga gezonder leven”. Nou leef ik echt niet ongezond hoor, maar het kan altijd beter. Zeker nu de zomer voor de deur staat en aangezien ik nu op 3 minuten van het strand woon, is de kans wel redelijk aanwezig dat ik daar ga liggen met mooi weer. Bovendien voel ik me gewoon beter als ik wat gezonder leef. Zoals je weet, was ik een tijdje geleden aan het detoxen en het rare is dat als je heel gezond eet, je echt geen behoefte meer hebt aan ongezond. Ook heb je meer energie waardoor je juist weer sneller gaat sporten in plaats van ’s avonds lusteloos op de bank te gaan hangen. Ik merk dat ik een aantal valkuilen heb en die wil ik vandaag met je delen in dit artikel. Wellicht herken je er een paar? Benieuwd wat de mijne zijn? Lees maar mee…

1. Alcohol

Ja hoor, met stip op 1. Ik drink echt niet elke dag alcohol, maar als ik een wijntje drink dan is het altijd gezellig (ik ben een gezelligheidsdrinker) en als ik dan een wijntje op heb dan is het nog gezelliger en voordat ik het weet dan heb ik toch eigenlijk net weer iets te veel gedronken. Soms drink ik in het weekend drie dagen achter elkaar om vervolgens de hele week geen alcohol aan te raken. Terwijl als je het ‘goed’ wilt doen, je nooit meer dan twee wijntje moet drinken en daar minstens dagen tussen moet zitten om je lever de kans te geven zich te herstellen. Gelukkig drink ik echt al een stuk minder dan dat ik vroeger deed, maar toch heb ik het soms te doen met mijn lever.

2. Niet sporten

Ik stipte het net al een beetje aan, als ik ongezond(er) leef dan heb ik minder energie en ga ik dus ook minder snel sporten. De ene week loop ik braaf drie keer per week hard, de andere week trek ik elk smoesje uit de kast wat ik maar kan verzinnen. Overigens merk ik ook aan mezelf dat als ik een doel heb zoals bijvoorbeeld een tien kilometer loop waar ik aan mee ga doen, het makkelijker voor me is om te gaan trainen. Toen ik trainde voor de alternatieve Elfstedentocht ging ik negen van de tien keer wel gewoon sporten.

3. de Auto

Dat je over twintig minuten bij een vriendin moet zijn en dat dat normaliter precies twintig minuten fietsen is, maar dat het buiten miezert en dat er op buienradar een discutabel wolkje in aantocht is en dat je niet weet hoe lang je bij die vriendin gaat blijven? Dus dat het dan voor jezelf best een goed excuus is om de auto te pakken? Herken je dit? Nee? Nou, ik wel. Uiteindelijk blijft het buiten gewoon droog en sta je met de auto weer zes keer vast in het verkeer dus op de fiets was je sneller geweest. Ik tenminste wel.

4. Snacks

Mijn maag knort, maar de echtgenoot is pas over anderhalf uur thuis, dus het is nog wat te vroeg om te gaan koken, maar die knorrende maag die moet nu toch echt stante pede in bedwang gehouden worden, want ik kan mezelf niet eens horen denken (ja, dat laatste is wat overdreven, maar bij wijzen van spreken). Wat wordt het? Een appel of toch maar die halve zak chips die toch al open was? ‘Als je die chips nu niet eet, kun je die zak weggooien’, zegt het duiveltje op mijn linkerschouder. En ik wil wel naar het engeltje op mijn rechterschouder luisteren die die appel in de aanbieding gooit, maar het duiveltje schreeuwt te hard.

ongezonde valkuilen

5. te Moe

‘Ja maar ik ben te moe’, hoor ik mezelf denken. En waarom ben ik te moe. Vicieuze cirkel alert! Moe zijn is een slecht excuus om niet te gaan sporten, ongezond te eten of te snacken.

6. Sociale Verplichtingen

‘Maar dan heb ik met A afgesproken en dan is het een beetje jammer als ik geen wijntje kan drinken. De dag erna ga ik met L uit eten en in het restaurant staat er vast geen uitgebreide salade op het menu en ook dan wil ik wel een drankje kunnen drinken.’ Er is echt niemand die een pistool op mijn hoofd zet en die zegt dat ik ongezond moet eten of alcohol moet drinken, toch voelt het soms wel zo. Als je uit eten gaat met vrienden en je drinkt geen alcohol, dan vinden sommige mensen dat ongezellig. Sterker nog, ik vind dat soms zelf ook. Terwijl dat toch echt dikke vette onzin is. Alsof je het zonder alcohol niet gezellig kan hebben!

7. Ongezond is lekker

Ja, een bitterbal op zijn tijd is heerlijk. Een wit broodje met filet americain ook. Maar dat laatste kan op ook op een bruin volkoren bolletje en dan is het net zo lekker. Volkoren pasta of rijst is (bijna) net zo lekker als gewone witte pasta of rijst en je zit er ook nog eens langer van vol en hebt daarna minder snack honger. En zo kan ik nog wel legio voorbeelden opnoemen. Het werkt voor mij eigenlijk het beste als ik per dag een zondigmoment in las en daar ook echt van geniet. Dus twee bolletjes ijs na het eten nadat ik lekker gesport heb. Als ik de hele dag ongezond eet, vind ik het eigenlijk helemaal niet zo lekker.

8. Te weinig fruit en groente

Vooral als ik het druk heb, wil het er nog wel eens bij in schieten. Ik eet te weinig fruit en groente op een dag. ’s Ochtends probeer ik bij het ontbijt altijd al 1 stuk fruit te eten, maar soms vergeet ik het gewoon de rest van de dag en wint de halve zak chips het met de lekker trek. Terwijl het echt geen straf is om fruit en groente te eten. Hoe stom is dat dan?!

Dat waren mijn 8 ongezonde valkuilen. En dan ben ik een tijdje geleden nog echt met roken gestopt anders waren het er 9 geweest. Pfieuw! Herken jij bepaalde valkuilen? Heb je zelf (nog) andere? Leef jij altijd gezond of kan het beter?

Credits foto’s: Pixabay.com (uitgelichte foto heb ik zelf tekst toegevoegd).

Facebook, Instagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.