TOP
7 soorten groente en fruit die je niet hoeft te schillen
Food Health

7 soorten fruit en groente die je niet hoeft te schillen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Veel fruit en groente eten is gezond! Maar weet je ook dat bij veel soorten in verhouding veel belangrijke voedingswaarden in of net onder de schil zitten? Ik laat je in dit artikel 7 soorten fruit en groente die je niet hoeft te schillen zien. Lekker makkelijk, want niet schillen scheelt ook weer tijd. Dat is dus een win win situatie! Benieuwd welke soorten het zijn? Ik ga het je vertellen, lees maar mee…

1. Aardappels

Aardappels schillen vind ik stiekem best leuk om te doen en als je puree maakt is het ook echt wel nodig, maar als je bijvoorbeeld gebakken aardappelschijfjes maakt of frites in de oven, hoef je echt niet te schillen. 20 procent van de voedingswaarden, zoals vitamine B en mineralen, zitten in de aardappelschil. Bovendien zitten daar ook de meeste vezels in. Schrob de aardappels wel goed schoon en als je aardappels met schil eet, kun je ook beter biologische aardappels kopen, omdat die helemaal niet ‘bewerkt’ zijn.

2. Aubergine

Paars fruit en dus ook paarse groentes zitten vol met anti-oxidanten, zo ook de paarse aubergine (niet alle aubergines zijn paars). De schil bevat nasunine, een anti-oxidant die onder andere cel beschadiging tegengaat die wordt veroorzaakt door ouder worden of een ziekte.

groenten en fruit die je niet hoeft te schillen

3. Zoete aardappel

In de schil van de zoete aardappel zitten de meeste voedingswaarden, waaronder vitamine C, potassium en betacaroteen. De zoete aardappel schillen is dus echt zonde!

4. Komkommer

De komkommer zit eigenlijk vooral vol met water en weinig essentiële voedingsstoffen. De essentiële voedingsstoffen die de komkommer wel bezit zitten met name in de schil want daarin zitten anti-oxidanten die het immuunsysteem een boost geven en er zitten vezels in die constipatie tegen gaan.

5. Wortels

Je moet wortels wel goed wassen, maar als je dat gedaan hebt, is er geen reden waarom je de wortel zou schillen. Alle anti-oxidanten zitten namelijk in en direct onder de schil.

6. Pastinaak

Pastinaak, of de witte peen, is een typische wintergroente. Hij is minder zoet dan zijn oranje neefje, maar ook bij de pastinaak zitten de belangrijke voedingsstoffen in en onder de schil.

7. Appel

Veel mensen schillen appels omdat de schil moeilijker verteerbaar is, maar dat betekent juist dat daar veel vezels in zitten en die helpen bij de spijsvertering. Bovendien zit in de schil van de appel veel vitamine C. Laat dat schillen dus maar zitten!

Schil jij deze groente- en fruitsoorten?

Inspiratie artikel: o.a. womenshealthmag.com. Credits uitgelichte foto: NellieMCS, credits foto in artikel: Keith McDuffee, beiden via Flickr.com.

 FacebookInstagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

8 COMMENTS
  • Lydie
    5 jaar ago

    Eyeopener ! Wist het wel van veel fruit idd maar wortels schil ik ook altijd…. Aardappels in schil is lekker in de oven. komkommers, dan kies ik wel voor biologisch want volgens mij zit er ook veel troep in de schil anders (vooral bij in t buitenland gekweekte soorten)

    • Karen
      5 jaar ago
      AUTHOR

      Goed zo! Nederlanders kunnen er overigens ook wat van met pesticiden!

  • Frederique
    5 jaar ago

    Mmmm aubergine, die schil zeker niet en vind het zo lekker. Vroeger kreeg ik het niet weg 🙂 Komkommer schil ik tegenwoordig wel maar dat is inderdaad wel zonde, ik ga het niet meer doen haha

    • Karen
      5 jaar ago
      AUTHOR

      Dat is inderdaad een beetje zonde!

  • Bianca
    5 jaar ago

    Handig artikel! Vroeger vond ik aardappels echt niet lekker als ze gewoon gekookt werden maar nu eet ik ze enkel nog in de schil, veel smaakvoller vind ik 🙂

    • Karen
      5 jaar ago
      AUTHOR

      Ha heel goed! En gezonder ook nog 🙂

  • Kiss & Make-up
    5 jaar ago

    Ik hou van aardappelen in de schil en ook mijn courgettes en aubergines schil ik niet. Mijn wortelen dan weer wel. Maar ik ga het vandaag eens niet doen en zien of ik ’t wat vind 🙂

    • Karen
      5 jaar ago
      AUTHOR

      Zo benieuwd of jij daar aan gaat wennen 🙂

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.