TOP
voedingsmiddelen voor witte tanden
Beauty Food Health

5 voedingsmiddelen voor witte tanden (dit kun je eten om verkleuringen tegen te gaan)

Mijn tanden hebben de neiging tot verkleuren… zo dat is er uit. Bekentenis. Toen ik jaren geleden een beugel had, was het helemaal een dra-ma. Ik hoefde maar naar bepaalde voedingsmiddelen te kijken en mijn tanden werden al geel (bij wijze van spreken dan). Nou weet je: Koffie en rode wijn hebben een ding gemeen. Ze zijn beiden funest voor de kleur van je tanden. Mensen die hun tanden wel eens gebleekt hebben, weten dat je de eerste dagen deze dranken echt moet vermijden. Maar niet alleen koffie en wijn, zijn niet bevorderlijk om je tanden hagelwit te houden. Ook (kruiden)thee, kerrie en bepaalde sapjes kunnen ervoor zorgen dat je tanden verkleuren. Maar zijn er dan ook voedingsmiddelen waar je tanden wel witter van kunnen worden? Ja die zijn er. Ik zocht het uit en zet een aantal op een rij.

5 voedingsmiddelen voor witte tanden

1 . Appels

Op 1 staan appels want het eten van een appel, helpt je gebit schoon te maken. Zeker tussen twee (of drie) borstelbeurten door. De knapperige textuur van de appel vermindert de verkleuringen die zijn ontstaan op de tanden. Bovendien stimuleert het eten van appels de speekselproductie en dat helpt dan weer bij het voorkomen van de vorming van tandplak. Appels bevatten ook nog appelzuur, een natuurlijke vlek oplossend ingrediënt. Handig!

2 . Noten en zaden

Noten zitten vol met eiwitten en goede vetten. Ook schuren noten (en sesamzaad) iets tegen je tanden aan als je ze eet. Dat schuren zorgt ervoor dat je verkleuringen van je tanden als het ware ‘weg polijst’. En noten bevatten ook nog eens hartstikke veel calcium waar je tanden weer sterker van worden.

LEES OOK >>> Wil je gezonde tanden? Doe dan dit niet!

3 . Ananas

De ananas bevat bromelaïne. Dat is een enzym dat als voornaamste taak heeft, dat het eiwitten afbreekt. Zoals bijvoorbeeld de eiwitten die in tandplak zitten. Doordat die eiwitten worden afgebroken als je ananas eet, verdwijnen verkleuringen op de tanden op een natuurlijke manier.

4. Selderij

Wil je je tanden parelwit houden? Dan is selderij een goede snack als tussendoortje of voor in je salade. De structuur van selderij is heel vezelig en werkt bijna als een natuurlijke tandenborstel . Tijdens het kauwen ervan, worden de vlekken op je tanden weggeborsteld. Bovendien zitten er nauwelijks calorieën in selderij, dus mocht j e op dieet zijn, dan hoef je je daar ook geen zorgen over te maken. Overigens moet je selderij wel rauw eten en niet door je warme hap want dan verandert de structuur.

5 . Wortelen

Deze power veggie verhoogt de speekselproductie en je hebt net al kunnen lezen dat als de speekselproductie verhoogt wordt, je tandplak tegengaat. Bovendien bevatten wortelen vitamine A, dat je weer nodig hebt voor een gezond tandglazuur. Vitamine A is ook goed voor de ogen. In wortels zit wel wat meer (natuurlijke) suiker, dus als je op je lijn let, kun je hier beter niet hele zakken van wegsnaaien.

Hoewel je bovenstaande voedingsmiddelen natuurlijk nooit mag vervangen met regelmatig poetsen, flossen en bezoekjes aan de tandarts, kun je ze wel in je achterhoofd houden, als jouw tanden, net als die van mij, de neiging hebben te verkleuren.

Heb jij hier ook last van? Heb je zelf nog tips om verkleurde tanden tegen te gaan? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Bron artikel en nog meer tips: Eatingwell.com & Lifehack.org

Uitgelichte foto © Alex Cuesta Fernandez via Shutterstock.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in Zandvoort / getrouwd met Mark / mama van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / kat Bada Bing / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

1 COMMENT
 • Roos
  2 weken ago

  Hee Karen,

  Koffie en rode wijn zijn inderdaad echt boosdoeners, maar had je ook wel eens gehoord dat er in courgette en komkommers ook stofjes zitten die je tanden schoon en witter maken?

laat je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

 • [ #throwback ] Grandma, baby sister and me. Apparently it was quite a disappointment not being an only child anymore 😂. But look how color coordinated we were and gender neutral was not an issue... 🚺🚹
.
.
.
#memory #family #instafamily #throwbacksaturday #sentimentalsaturday #familyphoto #youth #myyouth #childhood #seventies
 • Inspiratie op Unseen
.
.
. 
#photography #unseen #exhibition #art #amsterdam #pictureoftheday
 • Kijk mij eens hip zijn met mijn pannekoekenplant 🥞🌿! Maar hé... zuipen die planten bij jullie ook zo veel of heb ik weer net de alcoholistische versie te pakken?
•
•
• 
#plants #plantlover #instaplants #pilea #homedecor #minerals #stones #lovegreen
 • 'Joe peeps! Het is dat mijn mama een hekel heeft aan roze anders had ik nu een gender neutrale roze legging aan gehad. Who cares.... 👶🏼🤷🏻‍♀️💕
.
.
. 
#robinjameson #toddler #toddlerlife #toddlerfashion #coolbaby #liefde #toddlerootd #dreumes #kidsfashion #minirodini #oneinthefamily #luckyno7
 • || PERSONAL PEAKS ||
Dit was niet de leukste week van het jaar. Sterker nog.. ik ben blij dat 'ie voorbij is. 'When it rains it pours.' Herkenbaar?
Je leest er alles over in deze Peaks...👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#personalpeaks #karenznl #lifestyleblogger #bloggerlife #familyblogger #instablogger #collage
 • | #THROWBACK | voor het eerst samen op de fiets met deze, toen nog, bollenwangenhapsnoet. We vonden het allebei wat spannend. Inmiddels fietsen we wat af... maar bellen, selfies of filmen op de fiets... dat zou ik NOOIT doen. En ik vind eigenlijk dat anderen dat ook niet zouden moeten doen. Wat vind jij? 👉🏼 directe link in bio
.
.
. 
#motherandson #memories❤ #momlife #instababy #bike #momentsidontwanttoforget #mothersofinstagram #firsttime
 • De gesprekken die wij hier aan tafel voeren... complete conversaties over zwaartekracht... 👶🏼🤓
-
-
-
#robinjameson #toddlerlife #toddlersofinstagram #firstwords #movieoftheday #dreumes #momlife #dinertime
 • Yes... we kunnen weer lachen. We hadden een vrij heftig weekend met mijn zusje die opeens werd opgenomen in het ziekenhuis, mijn ouders die op vakantie waren en terug moesten komen en wij die dus met spoed naar Arnhem moesten. Gelukkig gaat het nu weer iets beter 🙏🏼 Hopelijk is ze snel weer de oude. Wij zijn in ieder geval weer 'thuis' en een beetje van de schrik bekomen .
.
.
#motherandson #momlife #momstagram #ussie #toddlerlife #picoftheday #love #liefde #happy #happypic