TOP
tips voor als je zelf je haar verft
Beauty Beauty Tips

14 tips voor als je zelf je haar verft

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Rare vlekken, allergische reacties, een hele andere kleur dan je verwacht had, haarverf die niet ‘pakt’; er kan veel mis gaan als je je haar verft. Om je daarvoor te behoeden heb ik vandaag een artikel met 14 tips voor als je zelf je haar verft. Yep, je leest het goed, maar liefst 14 tips. Want zo makkelijk is het niet om de doe-het-zelf-kapper te spelen, daar kan ik je zelf inmiddels best wat over vertellen en dat doe ik dus ook. Lees maar mee…

1. Kies de juiste kleur

Je denkt nu wellicht: ‘ja duh’. Maar onderschat dit punt niet. Het is echt lastiger dan je denkt. Kijk bijvoorbeeld goed naar je tint van je huid. Als je een warme huidskleur hebt, dan kun je meer kleuren hebben dan als je een koele tint hebt (meer info hierover kun je lezen in dit artikel). Als je de eerste keer verft, is het handiger om maximaal 3 haarnuances van je eigen haar af te gaan zitten qua kleur.
Kies ook een kleur die iets lichter dan de kleur die je eigenlijk wilt. Daar kan ik zelf over mee praten. Ik koos ooit een keer een donkerbruin dat op mijn haar nog net geen zwart bleek te zijn, met als gevolg dat ik me weken lang een gotic voelde. Ik kies nu altijd tinten voor middenbruin haar, terwijl ik toch echt zelf donkerbruin haar heb. Sowieso is het makkelijker om van lichter naar donker te gaan dan andersom. Overigens zijn er verschillende sites zoals de L’Oréal Paris website, die je hulp kunnen bieden.

2. 1e keer verven? Kies geen permanente kleur

Het is beter experimenteren met een tijdelijke kleur dan met een die permanent is. Permanent is overigens nooit echt permanent, maar houdt ongeveer 20 tot 26 wasbeurten. Een tijdelijke kleur houdt er maar 6 tot 12.
Overigens is dit ook wel een handige tip voor als je je haarkleur wat drastischer wil veranderen. Je wilt bijvoorbeeld van blond naar rood? Probeer eerst eens met een tijdelijke kleuring of dat je wel bevalt.

3. Houd het simpel

Even voortbordurend op het vorige punt, maak het niet te ingewikkeld of drastisch. Als je gewoon wat grijze wil maskeren, of je wilt een paar tinten donkerder of lichter, dan kun je dat prima zelf doen. Wil je een drastische verandering, of een ingewikkelde techniek zoals ombre of balayage, dan kun je echt beter naar je kapper gaan.

4. Test de verf uit

In de gebruiksaanwijzing staat vaak dat je de verf even moet testen op een minder zichtbare plek. De meeste mensen slaan dat advies vaak over en beginnen meteen met verven. Dat is niet zo handig, want je zou best allergisch kunnen zijn voor de verf. Als je dus voor het eerst een nieuwe verf gebruikt, test ‘m dan wel even uit.

5. Kies de juiste formule

Als je een gevoelige huid hebt, dan zijn schuimformules beter voor je aangezien die minder druppen op je huid. Dik of krullend haar? Dan kun je beter een gel- of crèmeformule kiezen omdat deze zich beter laten verdelen door je haar.

6. Koop meer dan je nodig hebt

Of dan je denkt nodig te hebben. Vooral als je dik en/of lang haar hebt, is dit wel belangrijk, want het zou kunnen gebeuren dat je anders niet genoeg hebt. En hoe vervelend is het als je maar de helft van je haar kunt verven? Heb je toch voldoende? Dan gebruik je de tweede verpakking de volgende keer, of retourneer je het bij de drogist.

tips zelf haar verven

7. ‘Vies’ haar

Je kunt beter je haar verven als je je haar 24 tot 48 uur geleden gewassen hebt. Je haarschubben sluiten na het wassen, waardoor de verf minder goed opgenomen zal worden. Bovendien verdeelt de verf makkelijker op viezer haar, kun je haar zelf ook beter verdelen en zorgt de natuurlijke olie van je hoofdhuid er voor dat die minder snel geïrriteerd raakt.

8. Vaseline

Smeer een laag vaseline vlak voor je haarlijn op je hoofdhuid en vergeet ook je oren niet. De vaseline zal er voor zorgen dat je huid niet mee gekleurd wordt en voorkomt vervelende vlekken. Ook hier kan ik over mee praten, maar dit gebeurde notabene een keer bij een kapper. Die verfde de helft van mijn hoofdhuid mee waardoor het een week lang leek alsof ik een soort kapje op had. De verf kreeg ik zelfs met scrubben niet weg. Heeeeel vervelend!

9. Speciale kleding

De verf moet minstens 20 minuten intrekken, dus dan is het wel fijn als je iets anders kunt gaan doen. Zorg dus voor speciale kleding zoals een oude badjas, blouse of onesie. In ieder geval een kledingstuk dat niet over je hoofd getrokken hoeft te worden, want dan moet het over de natte verf. Je kunt ook een oude handdoek op je schouders leggen. Houd er in ieder geval rekening mee dat de verf kan druppelen en dat het nare vlekken veroorzaakt die je echt niet meer uit je kleding krijgt. Ga dus ook niet op je favoriete badmat staan als je je haar verft.

10. Verdeel de verf van boven naar beneden en van binnen naar buiten

Verdeel je haar met spelden of clips in bijvoorbeeld vier delen en begin met een stuk. Start bij de wortels en verdeel de verf van boven naar beneden en van binnen naar buiten. Sommige mensen vinden het fijn de verf met hun handen te verdelen (wel de handschoenen aantrekken natuurlijk), anderen gebruiken liever een kwastje. Als je de verf goed hebt verdeeld, masseer je het nog eens goed in.

11. Inwerktijd

Haarverf moet 25 tot 45 minuten inwerken. Verf op basis van henna trouwens soms wel uren. Heb je veel grijs haar? Houd je dan aan de maximale inwerktijd. Haarverf doet er langer over om de grijze haren goed te ‘pakken’.

12. Uitspoelen

Als je gaat uitspoelen, gebruik je lauwwarm water. Bij je kit zit waarschijnlijk conditioner of serum dat je kunt gebruiken na het verven. Doe dat ook, maar gebruik zeker geen shampoo direct na het spoelen.  Wacht minstens 24 uur (liever 48 uur) voordat je je haar met shampoo wast, zodat de verf nog beter kan penetreren in je haar en de kleur uiteindelijk langer behouden blijft.

13. Verzorging

Kijk even goed naar je shampoo. Als je wilt dat je kleur langer blijft zitten, gebruik dan geen anti-roos of verhelderende shampoo (clarifying). Deze shampoos tasten de kleur namelijk aan. Ook shampoos met veel sulfaten of chemicaliën zorgen er voor dat je kleur sneller verdwijnt.
Het is ook wel slim om af en toe een masker te gebruiken, want goed gevoed haar, houd langer haar kleur.

14. Uitgroei

4 tot 6 weken na het verven, zul je waarschijnlijk je uitgroei moeten behandelen. Te veel haarverf is niet goed voor je haar. Als je echt alleen je uitgroei wilt wegwerken, smeer dan conditioner in de lengte van je haar en behandel alleen het stukje uitgroei. Vijf minuten voordat je gaat uitspoelen, kam je de rest van de verf nog even door de lengte van je haar. Op die manier voorkom je dat je haar beschadigd wordt.

Dit waren de 14 tips voor als je zelf je haar verft. Verf jij je haar wel eens zelf? Of laat je het doen? Kende je deze tips al, of heb je er zelf nog een (paar)? Deel het gerust!

Bronnen artikel: o.a. instyle.com en sheknows.com.
Credits onderste foto: pixabay.com.

Facebook, Instagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

21 COMMENTS
 • Dewi
  3 jaar ago

  Ik verf mijn haar ook, maar niet zelf. Ik durf dat niet? dus ik ga veilig naar de kapper. Vroeger toen ik nog “jong” was deed ik dat wel. Ik vond het wel een gedoe altijd, die rommel in je wasbak..en dan woonde ik nog thuis.

 • Frederique
  5 jaar ago

  Ik durf het nooit zelf te doen 🙁

 • Bianca
  5 jaar ago

  Handige tips! Als je zelf gaat blonderen jeukt/prikt het ook minder als je haar “vies” is 🙂

 • alexa
  5 jaar ago

  wat een super fijne tips!

  • Karen
   5 jaar ago
   AUTHOR

   Wat leuk om te horen. Dank je!

 • robin
  5 jaar ago

  ik heb het jaren zelf thuis geverfd maar tegenwoordig bij de kapper. ik kan het zelf ook wel goed maar heb kort maar dik haar waardoor ik snel 2 pakjes of meer nodig hebt :/ plus de kans dat het mislukt ><

  • Karen
   5 jaar ago
   AUTHOR

   Ik verf het bij de kapper als dat zo uitkomt. Tegenwoordig verf ik vaker dan ik knip, dus soms valt het samen, soms ook niet.

 • Yasmine
  5 jaar ago

  Die Vaselinetip ontdekte ik pas nadat ik al jaaaaren m’n haar zelf verfde, wàt een lifesaver!

  • Karen
   5 jaar ago
   AUTHOR

   Ja hè?

 • Babs
  5 jaar ago

  Leuke tips! Ik smeer ook altijd de randen in met vaseline of dikke Nivea, ook in mijn nek. Soms lukt het goed en de andere keer is de onderlaag een andere kleur, dan heb ik het niet goed verdeeld. En dan vooral aan de achterkant. Ben blij als iemand mij erop wijst, wat meestal niet gebeurd…. Vaak was ik toch mijn haar direct even snel met shampoo, soms spoelde ik het niet goed uit en was mijn hoofdkussen de volgende dag bruin cq zwart…

  • Karen
   5 jaar ago
   AUTHOR

   Uitspoelen met shampoo is dus echt een beetje zonde van je kleur! Ik slaap meestal met een oude sloop nadat ik gewassen heb. Het vlekt toch nog vaak een beetje ‘door’, ook op handdoeken.

 • Claudia
  5 jaar ago

  Dit zijn hel goede tips! Ik heb me een keer laten informeren in de Etos, nou dat ging niet echt goed. De kleur werd compleet anders dan ik wilde. Je kunt eigenlijk het beste gewoon advies vragen bij de kapper.

  • Karen
   5 jaar ago
   AUTHOR

   Ja, dat denk ik ook. En wat stom van de Etos zeg.

 • Esra
  5 jaar ago

  Leuke tips! Ik verf zelf ook mijn haar en bijna alle punten pas ik zelf ook toe of houd daar rekening mee! X

  • Karen
   5 jaar ago
   AUTHOR

   Heel goed!

 • Delphine
  5 jaar ago

  Handige tips! Ik zal deze gok ik binnenkort nodig hebben want ik begin meer en meer grijze haren te krijgen! NOOOO ik ben nog maar 23 🙁 Maar ik heb ook gehoord dat je haar brozer gaat worden door kleuren, of is dat enkel met permanente kleuring? Nu ik eindelijk mijn droog haar onder controle heb gekregen wil ik echt niet dat het beschadigd raakt… ahw 🙁

  • Karen
   5 jaar ago
   AUTHOR

   De ene verf is echt beter dan de andere. Ik vind zelf de verf van L’Oreal heel fijn en daar zit ook vaak een verzorgend en beschermend serum bij. Maar misschien kun je het aan je kapper vragen?

 • Kiss & Make-up
  5 jaar ago

  Ik verf mijn haar ook thuis, maar aangezien de kleur vrij dicht bij mijn eigen haarkleur ligt kan ik gelukkig niet veel misdoen.

  • Karen
   5 jaar ago
   AUTHOR

   Ik verf mijn haar ook in mijn eigen kleur. Kan ook niet veel mis gaan, behalve klodders op mijn oren en voorhoofd…

 • Eef
  5 jaar ago

  Goede tips! Ik verfde m’n haar ook erg vaak, laatste tijd iets minder omdat ik het nu lichter heb maar daar gaat snel weer verandering in komen 😉 .Inderdaad middenbruin geeft vaak een mooiere donkerbruine kleur. Donkerbruin wordt zwart, dat is mij ook wel eens gebeurd haha en dat duurt laahaang om weer uit de laten groeien. De tip van de vaseline kende ik nog niet maar ga ik zeker volgende keer gebruiken. Heb ook wel eens van die leuke ‘klodders’ op m’n voorhoofd gehad 🙂

  • Karen
   5 jaar ago
   AUTHOR

   Die vaseline tip scheelt veel irritatie na het verven:).

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.