croque madame tosti

Croque Madame (de Franse dame onder de tosti’s)

De Croque Madame is de Franse dame onder de tosti’s. Met haar extra’s doet ze gewone ham-kaas tosti’s verbleken!

Zelf maakte ik voor het eerst kennis met de Croque Madame en Croque Monsieur in de tijd dat ik in Parijs werkte. Tosti’s lijken zo’n ontzettend Nederlands product, maar dat valt eigenlijk wel mee. Overal ter wereld worden ze gegeten!

Er bestaan verschillende manieren om een Croque Madame te maken: met of zonder kaas bovenop, met of zonder bechamelsaus (hoewel dit stiekem een Croque Monsieur is), maar er hoort altijd een ei op. Dit recept beschrijft hoe ik mijn Croque Madame maak.

Benodigdheden voor één Croque Madame

  • 2 sneden brood
  • boter
  • mosterd
  • kaas
  • ham
  • 1 ei
  • zout & peper

Tijd om aan de slag te gaan

  1. Smeer de boterhammen ieder aan één kant in met boter, draai de boterhammen om en smeer de andere kant in met een dun laagje mosterd. De kant met het laagje mosterd wordt straks de binnenkant van je Croque Madame. Verwarm je pan of grill voor, terwijl je verder gaat met je tosti.
  2. Schaaf wat plakjes kaas en beleg de boterham ermee, gevolgd door een plak ham en weer een laag kaas. Leg de andere boterham met de beboterde kant naar boven op de tosti en grillen maar!
  3. Verwarm wat olie of boter in een pan en bak je eitje, gewoon, zoals je dit altijd doet.
  4. Plaats het eitje op de tosti en besprenkel met wat zout en peper. Als je het lekker vindt, kun je nog wat extra kaas bovenop sprenkelen of wat verse bieslook of peterselie er overheen strooien.

Eet smakelijk!

Kende jij de Croque Madame al? Wat eet jij het liefst op je tosti?

Groetjes,
Mariska

Mariska Schrijer

Redactrice Karenz.nl / Oprichtster van Flying Foodie/ Food Blogger / gek op reizen / woont in Amsterdam / kleine chaoot / getrouwd met Arthur / kookt bijna elke dag, maar gaat ook graag uit eten!

13 Reacties

  • Melissa
    26/01/2017 09:36

    Heerlijk, maken wij ook geregeld hier!!! Maar dan wel met volkoren brood want dat vind ik lekkerder 😉

  • marije
    26/01/2017 06:51

    Heerlijk hoor een croque monsier of madame. Ik eet vooral kaas tosti’s met verschillende soorten kaas en dan vooral mosterd of sambal er bij.

    • Mariska
      26/01/2017 11:37

      Klinkt goed, ik ben zelf ook altijd gek op tosti’s met sambal.

  • Josine
    25/01/2017 23:15

    Dat ziet er lekker uit! Ik eet zo weinig mogelijk brood, als ik het doe is het vaak een tosti inderdaad. Heerlijk.. Maar een ei erbovenop nog niet geprobeerd.

    • Mariska
      26/01/2017 11:37

      Als je dan toch brood gaat eten dan moet je het wel meteen goed doen 😉

  • YuStSoMe
    25/01/2017 20:42

    Ik ken wel een Strammer Max. Ben een beetje Duits en mijn oma is dus Duitse en maakte zoiets met tomaat er nog bij. Lijkt heel veel op elkaar. En was als kind mijn lievelings lunch!

    • Mariska
      26/01/2017 11:36

      Strammer Max kende ik zelf nog helemaal niet, ziet er ook goed uit. Doet mij een beetje denken aan een uitsmijter.

  • Dewi
    25/01/2017 19:23

    Lekker! Nooit geweten dat er een ei op moest. Ik ken alleen die van de Hema & Delifrance.

  • Desirée
    25/01/2017 15:49

    Ja, heerlijk hoor! Liefde voor tosti’s en voor goed gebakken eitjes ^^

  • Loes | Gewoon iets met Loes
    25/01/2017 14:39

    Yummy! Dit is ook gewoon erg lekker! Ik vind de versie met bechamelsaus ook wel lekker, maar wel ontzettend machtig!

    • Mariska
      26/01/2017 11:35

      Haha ja zeker als je bechamelsaus EN een ei neemt, maar wel lekker!

  • Patricia
    25/01/2017 07:36

    Lekker hoor! Ik kies vaak voor ham-kaas-ananas, mjammie!

Laat een reactie achter